+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manutea.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin


DTest

 

DTest


Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



3 houby pro vaši imunitu, trávení a srdce

29. 10. 2021 4 minuty čtení
Nejdřív patřily mezi rostliny, teď mají vlastní říši. Houby vědce zajímají nejen kvůli neuvěřitelné variabilitě (na světě existuje přes 6 milionů druhů hub), ale taky využití. Řada z nich totiž vykazuje vlastnosti, které se člověku hodí. Vzpomeňme na plísňové sýry, kvašené nápoje, parmskou šunku… A taky na penicilin. Kteří zástupci hub vám pomohou do pohody? Tady je naše svatá trojice.

Božská houba nesmrtelnosti snižuje tlak, posiluje imunitu a detoxikuje

Východní medicína zná lingzhi, tedy reishi, víc než 2 tisíce let. Tradiční čínští léčitelé nedají na její schopnosti dopustit od dob vlády dynastie Han. Opředli ji mnoha pověstmi, takže není divu, že se v čínské kultuře používá coby talisman štěstí, uzdravení a kondice. Starověké čínské texty mluví o tajných místech, na kterých lze reishi sbírat, a také značném léčivém potenciálu. Vezměme to jedno po druhém.

Reishi (lesklokorka lesklá) roste především na pařezech dubů, platanů, ořešáků nebo topolů. Má velmi lesklou plodnici tvarem připomínající ledvinu nebo vějíř. Může dosahovat velikosti až 30 centimetrů. Mladé lesklokorky jsou žluté, s věkem tmavnou na hnědou až téměř černou barvu.

Jak je to s tou nesmrtelností? Nejen zkušenosti přírodních léčitelů, ale také výsledky mnoha vědeckých studií prokázaly, že… že nesmrtelnost je metou nedosažitelnou. Nicméně prodloužení kvality života, snížení šance onemocnět a zvýšení tělesné i duševní pohody v možnostech reishi skutečně jsou. Jinak by nebyla jednou z nejužívanějších medicinálních hub vůbec. Reishi obsahuje například silné imunomodulátory, steroly a triterpeny, esenciální aminokyseliny i vitaminy (B a D) a minerální látky (vápník, draslík, hořčík, železo…). Z toho plyne, že užíváním 100procentně přírodního prášku reishi prospějete:

  • imunitě – konzumace reishi může zvýšit počet bílých krvinek, které pomáhají v boji s infekcemi,
  • prevenci nádorových onemocnění – reishi byla testována v souvislosti s předcházením rakoviny tlustého střeva, konečníku i prostaty; některé výzkumy její potenciál potvrdily,
  • mentální svěžesti a pohodě – předběžné výzkumy konstatují, že reishi je velmi slibná v případech pomoci při neurastenii, únavě, úzkostech a depresi; dobré zprávy přinesly také testy týkající se Alzheimerovy choroby,
  • srdci – opatrně optimističtí jsou vědci, pokud jde o regulaci hladiny lipidů v krvi, jejichž vysoké hodnoty souvisejí s vysokým krevním tlakem nebo infarkty,
  • optimální hladině cukru v krvi – reishi má potenciál snižovat hladinu cukru v krvi a mírnit chronické komplikace diabetiků.

Jistě vás teď zajímá, jak reishi chutná. Žádný strach, její tmavě hnědý prášek je sice hořký, ale v závěru trochu nasládlý, navíc si ho můžete přidat třeba do smoothie nebo horké čokolády a dávkování je opravdu snesitelné – postačí 1 čajová lžička 2x denně, nejlépe 20 minut před jídlem. Ještě dodáme, že reishi by neměly užívat těhotné a kojící ženy ani lidé s nízkou srážlivostí krve.

Voňavá houba upravuje zažívání, napomáhá rekonvalescenci a prospívá srdci

Naším druhým tipem je shiitake, velice populární jak pro svou chuť, tak coby přírodní zdroj betaglukanů a dalších důležitých látek. Stejně jako reishi, patří i shiitake k houbám zapsaným do kronik východní medicíny zlatým písmem. Nejstarší záznam spadá do období dynastie Song, tedy roku 1209. Zahrnuje 158 slov vysvětlujících způsob pěstování houby, jejíž jméno odkazuje k faktu, že roste na shii (strom kaštanovec). Shiitake je název japonský, Číňané jí obvykle říkají xiānggū (voňavá houba).

Shiitake (houževnatec jedlý) je houba dřevokazná, roste tedy na rozkládajících se kmenech stromů, zmíněných kaštanovcích, javorech, dubech, kaštanech, bucích nebo třeba habrech. Klobouk mívá v průměru 5-15 centimetrů, je hnědý s bílými skvrnami, rozpraskaný nebo šupinatý.

„Voňavá“ se jí neříká náhodou. Skutečně příjemně voní a navíc skvěle chutná. Stala se nedílnou součástí asijské kuchyně a své místo si pomalu nachází i v gastronomii evropské. Mimochodem, jde o jeden z mála přírodních zdrojů jedinečné páté chuti umami. Pokud jde o složení, obsahuje shiitake několik stejných aminokyselin jako maso, je bohatá na betaglukany, terpenoidy, steroly a lipidy, nacházejí se v ní vitaminy (B6, B5, D) i minerály (měď, selen, mangan, zinek). Jak to všechno prospívá zdraví? Konzumace shiitake napomáhá:

  • srdci – laboratorní testy ukazují, že vybrané sloučeniny obsažené v shiitake brání zvýšení krevního tlaku, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a tím eliminovat riziko srdečních chorob,
  • obranyschopnosti – existuje studie potvrzující, že podávání shiitake zlepšuje imunitní markery a snižuje úroveň zánětu v těle,
  • obraně proti stresu – shiitake je známa jako adaptogen, tedy prostředek pomáhající zvyšovat psychickou odolnost například při únavě, zranění, úzkostech a v podobně náročných situacích,
  • v boji s karcinomem – polysacharid lentinan, který se v shiitake nachází, je v Číně a Japonsku využíván spolu s chemoterapií ke zlepšení kvality života lidí s rakovinou žaludku,
  • optimálnímu trávení – japonské výzkumy potvrzují příznivé účinky shiitake v případech žaludečních vředů, žlučových kamenů, překyselení organismu, poruch trávení i během redukce hmotnosti.

Prášek z houby shiitake stačí rozmíchat ve vodě, lze ho přidat také do čaje, ale výborný je v zeleninových polévkách či smoothie. Dávkování by nemělo překročit 1 čajovou lžičku denně. Houba shiitake je obecně velmi dobře snášena, jen v naprosto ojedinělých případech může vyvolat dermatitidu, alergickou kožní vyrážku, která během3-21 dnů odezní.

Ötziho houba pomáhá při zánětech, zpomaluje stárnutí, chrání kůži

Když byl v roce 1991 nalezen ledový muž Ötzi, šlo doslova o senzaci. Mimořádně zachovalá mumie člověka z doby měděné vydala svědectví o životě v době kolem 3300 let př. n. l., jehož součástí byla i houba chaga. Protože se u Ötziho našla i řada dalších hub a léčivých bylin, můžeme se domnívat, že měl o jejich účincích dobré povědomí. Nicméně podložené informace o používání chagy k léčebným a rituálním účelům pocházejí z roku 2696 př. n. l. od otce čínské medicíny Shen Nunga. Objevují se i pozdější důkazy o konzumaci chagy lidmi v západní části Sibiře, nebo domorodci v Kanadě.

Chaga sibiřská (rezavec šikmý) parazituje na listnatých stromech, má tmavě hnědé, až 35 centimetrů velké plodnice nepravidelného tvaru. Na stromech pokrývají velké plochy, a protože rostou pod kůrou, často způsobují její nadzvedávání.

Stejně jako v předchozích případech, také chaga byla a je podrobována mnoha vědeckým výzkumům. Její pověst v některých směrech potvrzují, v jiných jsou zatím výsledky nepříliš přesvědčivé. Přesto je jisté, že chaga obsahuje například betulin, kyselinu betulinovou, melanin, řadu polysacharidů či beta glukany. Zdravotní výhody užívání chagy se projevují v:

  • pomoci při zánětech – chaga vykazuje schopnost pomáhat tělu v boji se zánětlivými procesy, a to včetně případů Crohnovy nemoci nebo ulcerózní kolitidy; díky tomu, že podporuje tvorbu cytokinů, podílí se také na pomoci od infekcí způsobených bakteriemi i viry,
  • antioxidačním působení – jako velmi silný antioxidant má chaga vliv na zdraví buněk, chrání je před poškozením a předčasným stárnutím; podílí se tedy na prevenci před mnoha civilizačními nemocemi, prospívá trávení i detoxikaci,
  • snížení cukru v krvi – několik laboratorních studií poukazuje na schopnost chagy vyrovnat hladinu krevního cukru, dosud však nebyl prokázán přímý vliv její konzumace na zvládnutí cukrovky u lidí,
  • ochraně pokožky – chaga může podpořit přirozenou schopnost pokožky chránit se před poškozením slunečním zářením.

Prášek z této houby má hořkosladkou chuť. Můžete ho buď povařit ve vodě a vzniklý nápoj popíjet, nebo ho přidat do jogurtu, smoothie, čaje… Obecně je chaga dobře snášena, opatrní by měli být lidé s autoimunitním onemocněním. Chaga obsahuje protein snižující srážlivost krve, proto není vhodné ji konzumovat před operacemi nebo v případě užívání léků k ředění krve. Také těhotným a kojícím ženám se doporučuje předběžná opatrnost.

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »