

Assam FF TGFOP1 Daisajan - černý čaj
Příběh indického čaje se začal psát v roce 1830. Od té doby se mnohé změnilo, chuť a vůně čajových lístků z plantáží Assamu však zůstávají pořád báječné. Assam FF TGFOP1 Daisajan vyniká zvláštní jemností, svěžestí a živostí. Připravíte z něj čaj harmonický, s podtóny bezového květu a červených jablíček. Nechte se hýčkat čajem z tradičních zahrad, který sklízí obdiv zkušených čajomilců po celém světě.
Složení
Černý čaj Assam FF TGFOP1 Daisajan 100%Nálev a chuť čaje
Assam FF TGFOP1 Daisajan je sice černý, nicméně chutí patří k jemným, harmonickým, příjemně ovocným. Lze ho též popsat jako živý, svěží. Rozpoznáte v něm sladké tóny bezových květů a kyselkavé náznaky červených jablek. Nálev je jasný, kaštanové barvy, s krásnými odlesky.
Původ čaje
Okres Tinsukia se nachází v regionu Assam. Jde o oblast rovinatou, s průměrnou nadmořskou výškou 116 metrů. Obchodní centrum východního Assamu je svým charakterem velmi kosmopolitní, přitahuje totiž lidi nejen z Indie, ale i okolních zemí. Obyvatelé se věnují převážně zemědělské činnosti, tedy pěstování čajovníků čínských (Camellia sinensis), pomerančovníků, zázvoru a rýže. Kdo nepracuje na farmách, je zaměstnán v uhelných dolech. Jméno dostala Tinsukia podle třístranné vodní plochy Tinkunia Pukkhuri, která se nachází uprostřed hlavního města okresu (také pojmenované Tinsukia). Pokud jde o turistické atrakce, má se okres rozhodně čím chlubit – návštěvníky lákají Národní park Dibru-Saikhowa, poutní centrum Parashuram Kunda nebo ostrov Rukmini.
Čaj pojmenovaný Daisajan je moderním reprezentantem starých assamských čajů. Jde o černý indický ortodoxní čaj ze zahrady spravované Tea Daisajan Estate na jižním břehu řeky Brahmaputry. Čajovníky rostou v jedné z nejlepších čajových lokalit Indie, půda je mimořádně úrodná, nadmořská výška i klimatické podmínky velmi příznivé. Čajové plantáže jsou vysazeny na ploše 375 ha, obhospodařuje je přes 700 dělníků.
Čajovníky se v zahradách Tea Daisajan Estate sklízejí od března do května. Jde o první sklizeň (jak napovídá označení FF – First Flush – v názvu čaje), proto je výsledný nápoj tak jemný a atraktivní. A také proto je dostupný jen v omezeném množství. Po naškubání nechávají dělníci lístky krátce zavadnout a pak je fermentují. To znamená, že čaj lehce pomačkají, aby narušili jeho buněčnou strukturu a za vyšší teploty i vlhkosti ponechají několik hodin kvasit. Během té doby dochází k přirozené oxidaci enzymů, díky které mění čaj barvu, chuť i vůni. Když je proces u konce, putuje čaj do sušáren a třídíren. V případě Assam FF TGFOP1 Daisajan je výsledkem drobný a křehký čaj se světle zlatými špičkami.
Ještě malé doplnění k názvu čaje: FF znamená první sklizeň, jak uvádíme výše, TGFOP pak poukazuje na špičkový čaj s obsahem ochmýřených pupenů (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe).
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ASSAM TGFOP 1 - černý čaj

CEYLON ORANGE PEKOE - černý čaj
