CHINA KEEMUN OP STD - černý čaj
Čínský Keemun patří k čajům proslaveným květinovou vůní a jemnou, sladovou chutí. Přesto, že Říše středu produkuje především čaje zelené, v případě Keemunu je dobře, že nezůstává jenom u nich. Zahrady rozkládající se mezi Žlutými horami a řekou Jang-c´ posílají voňavý náklad čaje do celého světa. Obvykle bývá používán pro míchání klasických směsí. U nás si ho můžete vychutnat samostatně.
Česká pošta - Balík do ruky | Dodáme do 22. 2. 2019 | 65 Kč |
---|---|---|
Česká pošta - Balík na poštu | Dodáme do 22. 2. 2019 | 65 Kč |
GLS | Dodáme do 22. 2. 2019 | 65 Kč |
PPL private (ČR) | Dodáme do 22. 2. 2019 | 65 Kč |
Zásilkovna | Dodáme do 22. 2. 2019 | 49 Kč |
Osobní odběr - Ludgeřovice | Dodáme do 22. 2. 2019 | ZDARMA |
PPL Parcelshop | Dodáme do 22. 2. 2019 | 65 Kč |






Složení
Černý čaj CHINA KEEMUN OP STD 100%Nálev a chuť čaje
China Keemun je čaj černý, proto má jeho nálev temně jantarovou barvu. Chuť je jemná, nasládlá, s mírnou květinovou stopou. Poznáte v ní také typickou kouřovost. Tento čaj vyniká vysokým obsahem teinu, má příjemně trpký závěr.
Původ čaje
V Číně jim říkají červené, pro nás jsou černé. Plně fermentované čaje (Hong Cha) nepatří v čajové velmoci k nejoblíbenějším, přesto i Čína produkuje černý čaj mimořádně vysokých kvalit. Právě celolistový Keemun je toho dokladem.
Pravidelné drobné lístky se stříbřitými tipsy (označení OP v názvu čaje znamená Orange Pekoe – tenké, dlouhé, špičaté listy s tipsy) dávají čaj chuťově bohatý s jemně kořeněným dozvukem. Tento slavný čínský černý čaj se vyrábí až od roku 1875, ale díky své popularitě má na světovém trhu stálé místo.
Pokud si dopřejete pravý Keemun, pak si můžete být jisti, že vyrostl a byl zpracován v provincii Anhui. Vnitrozemská část Čínské lidové republiky je topograficky velmi rozmanitá. Najdeme v ní horské oblasti, stejně jako nížiny křižované mnoha řekami. V zimě se teploty pohybují kolem 0 ⁰C, v létě pak dosahují průměrně 27 ⁰C.
Výroba Keemunu je v každé čajové zahradě trochu odlišná. Lístky čajovníků čínských (Camellia sinensis) se ale vždy po naškubání nechávají při teplotě 20-24 ⁰C zavadnout. Pak je dělníci svinují, obvykle ručně. Tím dojde k uvolnění buněčných šťáv a spuštění přirozené oxidace enzymů. Zelené listy se při vysoké vzdušné vlhkosti a vyšší teplotě mění na hnědé. Zároveň získávají jedinečné aroma a typickou chuť. Když je fermentace u konce, putuje čaj k sušení na velké pánve nebo do pecí. Všechny procesy jsou velmi přísně kontrolovány. Čaj je totiž náchylný jak k přesušení (spálení), tak také nedosušení. Nakonec prochází tříděním a balením.
Schopnosti černého čaje povzbudit mysl a pomoci tělu od únavy jsou všeobecně známy. Ví se také, že černé čaje obsahují na 400 látek, z nichž se celá řada pozitivně podepisuje na prevenci mnoha neduhů a podpoře organismu v boji s nejrůznějšími obtížemi. Za mnohé můžeme zmínit příznivé dopady popíjení černého čaje na trávicí soustavu, srdce a cévy i mozek.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
![]() |
![]() |
![]() |
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

SENCHA BRUSINKO - JAHODOVÁ - zelený čaj

YUNNAN BLACK PREMIUM - černý čaj
