

CHINA LIU AN GUA PIAN - zelený čaj
Patrně nenarazíte na žádný seznam nejlepších a nejslavnějších čínských čajů, aniž by na předních příčkách nefiguroval právě Liu An Gua Pian. Není se čemu divit. Tento vzácný zelený čaj se od jiných liší téměř vším a jeho vytříbená chuť potěší i opravdové fajnšmekry a znalce. Nechte se vtáhnout do hry “melounových semínek” v každém šálku a poznejte jedinečný zážitek, který tento unikátní čaj nabízí.
Složení
Zelený čaj China Liu An Gua Pian 100%Nálev a chuť čaje
Nálev má velice světlý odstín zeleno-žluté barvy. Chuť je plná, podmanivá a přirozeně nasládlá s lehkým oříškovým podtónem a bez “trávového” závěru.
Původ čaje
Jak název napovídá, čaj pochází z městské prefektury Lu-An, která leží v provincii Anhui na východě Číny. Jedná se o monzunovou oblast se subtropickým klimatem, jenž poskytuje čajovníkům ideální podmínky. Právě deště hrají u Liu An Gua Pian velkou roli. Sklizeň totiž musí proběhnout vždy deset dní před a po velkých jarních deštích, což zpravidla vychází na druhou polovinu dubna.
Sklizeň u Liu An Gua Pian je ve znamení odlišností oproti jiným čajům. Zapomeňte na pupeny a jemné mladé první lístky jako tomu bývá obvykle. Pro tento druh čaje jsou zásadní druhé a výjimečně třetí lístky, které jsou i kvůli pozdějšímu sběru velké a pevné. Velmi opatrně se z nich odstraní střední žilka a stopka, případně se seřízne i špička listu.
Takto upravené čajové listy se následně ve dvou cyklech tepelně upraví na velkých pánvích, kde jsou míchány a přitlačovány pomocí speciálních košťat tak, aby získaly svou nezaměnitelnou podobu. Právě vzhled může za to, že se Liu An Gua Pian v překladu říká také “melounová semínka”. Původně však byla v názvu údajně semínka slunečnicová. Jednalo se totiž ve své době o velmi oblíbenou pochoutku a slupky ze slunečnicových semen připomínaly tvarem právě tento čaj.
Výroba Liu An Gua Pian ovšem restováním na pánvích zdaleka nekončí. Na řadu naopak přichází nejsložitější část. Restované lístky jsou přesypány do obrovských bambusových košů a alespoň dva zkušení čajoví mistři tyto koše v rychlých tazích nahřívají nad otevřeným ohněm. Lístky se nesmí připálit či být znehodnoceny dýmem, proto tato fáze, která se opakuje až šedesátkrát, vyžaduje opravdovou praxi.
Vezmou-li se v úvahu všechna úskalí spojená s výrobou, nelze se divit, že je Liu An Gua Pian skutečně raritní záležitostí. Odměnou za až půl měsíce trvající proces je ovšem čaj, který je chutí, vzhledem i vůní naprosto jedinečný a umístění v TOP 10 si opravdu zaslouží.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C (cca 2 minuty po převaření vody), v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

SILVER NEEDLE - bílý čaj

YA BAO - zelený čaj
