

CHINA MATCHA BIO 40 g
Matcha není jen trendy nápoj posledního desetiletí. Její historie sahá do čínské dynastie Tang. Kdo si zelený čajový pudr chce vychutnat podle tradic, potřebuje dostatek času. Jen tak se dočká harmonie, respektu, čistoty a klidu, jaký přináší starodávný čajový rituál. Přesto je Matcha skvělá i pro uspěchance. Antioxidanty a vitaminy jim předá i jako součást smoothie, dezertů nebo kaší.
Složení
Zelený čaj Matcha China 100%Nálev a chuť čaje
China Matcha BIO chutná mírně nasládle a přírodně zemitě. Její vůně je podobná, trávová. Po našlehání v horké vodě dává nápoj temnější zelené barvy.
Původ čaje
Kdo někdy věnoval trochu pozornosti čínským zeleným čajům, musel si povšimnout, že velmi často pocházejí z provincie Zhejiang. Oblast ležící na východním pobřeží země je největším čínským producentem zelených čajů. Vyváží ho do 60 států.
Velkou zásluhu na skvělých vlastnostech tamních čajových lístků mají samozřejmě klimatické podmínky čajových zahrad. Celých 70 procent rozlohy Zhejiangu pokrývají kopce, a právě na jejich úpatích se čajovníkům čínským daří nejlépe. Zimy bývají krátké, ale chladné, léto je deštivé, vlhké, dlouhé a horké.
Dočetli jsme se, že Zhejiang je pro Číňany synonymem uvolněné elegance, bujné vegetace a vysoké kultivovanosti. Přesně takový je místní čaj. Kultivovaný a elegantní i nespoutaný zároveň. Matcha ze Zhejiangu dostala maximální péči, jak je ostatně zvykem. Čajovníky jsou totiž pěstovány v režimu organického zemědělství, sklízeny výhradně ručně a jejich lístky zpracovávány tradičním postupem.
Výroba Matchi vlastně začíná ještě několik týdnů před sklizní, kdy dělníci natáhnou nad plantážemi rákosové rohože. Čajovníky v pološeru zvýší produkci chlorofylu a antioxidantů a lístky získají sytější barvu i výraznější chuť. Jakmile jsou sklizeny, napařují se, aby byla zastavena oxidace enzymů. Poté se čaj zbavuje žilek a stonků. Takový meziprodukt bývá nazýván tencha a někdy ho lze zakoupit na tržnicích. Tenchu je potřeba nakonec rozemlít na jemný prášek, nejčastěji pomocí přírodních kamenů.
Matcha je čajem velmi populárním. Kromě zajímavé chuti si oblibu získává také díky vysokému obsahu cenných látek. Na rozdíl od běžných čajů se do těla dostávají v maximálním množství, protože se z Matchi nepřipravuje výluh, ale pije se celá.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Připravte si horkou vodu, která prošla varem a zchladla na 75 °C.
- Do misky nebo sklenice vsypejte půl čajové lžičky čaje Matcha a zalijte připravenou horkou vodou (cca 1dcl).
- Pomocí metličky na čaj nebo elektrického šlehače na mléko Matchu rozmíchejte a rozšlehejte.
- Řídká našlehaná pěna po chvíli zhoustne.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JAPAN SENCHA BIO - zelený čaj

PU ERH MINI TOU CHA - stáří 15 let
