

CHINA QIANDAO GREEN - zelený čaj
Pěkný každodenní čaj z čínského Zhejiangu chutná po ovoci a voní po jezeře Qiandao Lake. Z jeho hladiny vystupuje několik tisíc ostrovů a ostrůvků. Někde poblíž rostou v klidu a stínu lesů čajovníky. Jejich lístky sbíraly brzy ráno místní ženy a dívky. Při zpracování byly listy mírně zatočeny, takže je snadno odlišíte od ostatních sort. Okuste výborný zelený čaj od jezera Qiandao.
Složení
Zelený čaj CHINA QIANDAO GREENNálev a chuť čaje
Zelený čaj Quiandao voní hned po otevření sáčku. Když ho zalijete horkou vodou, získáte světle žlutý nápoj s příjemnou, sladce ovocnou chutí. Protože jde o čajovou klasiku, poznáte v nálevu také vyhledávanou osvěžující svíravost.
Původ čaje
Kdo pozorně četl úvodní text, už ví, že zelený čaj China Quiandao pochází z provincie Zhejiang, konkrétně ze zahrad v okolí uměle vytvořeného jezera Quiandao Lake. To stojí rozhodně za pár řádků textu. Vzniklo roku 1959 v rámci vodní elektrárny na řece Xin´an. Rozkládá se na ploše 573 km2 a má
kapacitu 17,8 km3 vody. Díky tisícům ostrovů, nádherným plážím, starobylým městům a krásnému zalesněnému okolí se celá oblast kolem jezera stala jedním z nejnavštěvovanějších míst v provincii.
Právě zmíněné lesy pokrývající Wushimu Mountain poskytují žádaný stín čajovým zahradám. Obhospodařují je rodiny farmářů, které jsou s pěstováním a výrobou čajů spojovány několik set let. Díky pečlivosti a tradičním postupům dodávají do světa zelené čaje vysoké kvality a vynikající chuti. Plantáže obhospodařují v nadmořské výšce kolem 800 metrů.
Subtropické, vlhké podnebí východního pobřeží Číny čajovníkům čínským (Camellia sinensis) vyhovuje. Po deštivém jaru přichází horké a vlhké léto, které střídá suchý, teplý podzim. Zimy jsou ve Zhejiangu krátké a studené. Čajovníky bývají sklízeny několikrát za rok. Nejšetrnější metodou sběru lístků je samozřejmě ruční škubání. Díky němu se ke zpracování dostanou mladé a křehké listy i stříbřitě ochmýřené pupeny.
China Quiandao Green je vyráběn obvyklou metodou (s drobnými, stále víceméně tajnými nuancemi). Po sklizni nechávají farmáři čaj zavadnout, pak ho vystaví působení horkého vzduchu, aby ukončili fermentaci, tvarují ho, suší, třídí a balí.
Tento čaj se báječně hodí k ceremoniální přípravě Gong Fu Cha. Je totiž vícenálevový. Každá další miska čaje přinese jiný požitek.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C (cca 2 minuty po převaření vody),v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























13. 6.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

LUNG CHING - DRAČÍ STUDNA - zelený čaj

PI LO CHUN - zelený čaj
