

CHINA SICHUAN MENGDING MAO JIAN - zelený čaj
Krásný na pohled, skvělý na ochutnání. Špičkový zelený čaj z provincie Sichuan patří k těm, které by neměly žádnému čajomilci uniknout. Klasika s vysokým podílem tipsů, oblou vůní a plnou, ovocnou chutí vás nenechá u jednoho šálku. Připravte si lístky čajovníků z pohoří Mengding ceremoniálem Gong Fu Cha, nebo je prostě zalijte v oblíbeném malovaném hrníčku. Získáte nápoj probouzející fantazii!
Složení
Zelený čaj CHINA SICHUAN MENGDING MAO JIAN 100%Nálev a chuť čaje
Pro zelený čaj Sichuan Mengding Mao Jian je typické, že s každým douškem chutná lépe a lépe. Počáteční mírnou svíravost totiž v závěru střídá ovoce. Celkově je čaj řazen mezi aromatické, vhodné ke každodennímu popíjení. Nálev má žlutou barvu.
Původ čaje
AŤ už patříte ke zkušeným čajoznalcům, nebo jste zatím náhodnými ochutnávači, o Sichuan Mengding Mao Jian byste měli vědět co nejvíc. Je to zajímavé, navíc zjistíte, proč je právě tento čaj označován jako China famous tea.
Pohoří Mengding, z něhož tento zelený čaj pochází, je považováno za kolébku světové čajové kultury. Někde vysoko v kopcích byly údajně založeny první čajové plantáže taoistickým mnichem Wu Lizhen. Stát se tak mělo před 2 tisíci lety. Tamní čaj byl za dynastií Tang a Song velmi žádaný. U císařského dvora jej používali k uctívání nebes a ze sedmi posvátných čajovníků onoho mnicha byl připravován zvláštní císařský čaj.
Dlouho byl čaj z hor Mengding považován za zázračný lék, takže se mu říkalo Holy Tea, svatý čaj. Pro svůj jedinečný půvab si získal přízeň básníků i pěvců a nesmazatelně se zapsal se do čajové historie Číny.
Pěstování, sklizeň a zpracování Sichuan Mengding Mao Jian provázely ve starověku přísné ceremonie. Lístky mohly být škubány pouze pod dohledem příslušných úředníků, z posvátných čajovníků bylo sesbíráno přesně 360 lístků za rok, jejich zpracování doprovázeli mniši recitacemi vybraných veršů. Čaj byl rozdělen do dvou stříbrných nádob, ty vloženy do dřevěné bedny, která se balila do žlutého hedvábí s rudým potiskem. Na cestu do Zakázaného města mohl být čaj vypraven pouze v příhodný den, který zvolil vysoce postavený úředník…
Kdybyste pohoří Mengding hledali, pak jeďte na jihozápadní okraj provincie Sichuan. Jeho nejvyšší hora Schangqing se tyčí do výšky 1456 metrů. Slovo Meng znamená „pršet, mlha“, je tedy jasné, že pro oblast jsou typické časté srážky a vysoká vlhkost.
Přesný postup výroby čaje samozřejmě není znám. Co ale víme je, že po naškubání, které je výhradně ruční, se nechávají čajové lístky zavadnout a pak jsou propařovány. Tím je zastavena přirozená oxidace enzymů. V čaji se navíc uchová maximum přirozené chuti a vůně, ale také vzácné antioxidanty. Nakonec je potřeba čaj jemně usušit, vytřídit a zabalit.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JOONGJAK PLUS BIO - zelený čaj

VANILKOVÝ KOLÁČ - ovocný čaj

JEDINEČNÉ MANGO - ovocný čaj
Prohlíželi jste
