

EXOTICKÝ KOKTEJL - ovocný čaj
Stačily tři dobroty, aby se narodil Exotický koktejl. Té první se přezdívá ovoce andělů, tu druhou znáte jako obydlí Spongeboba a třetí vám nabídnou na každém rohu v Egyptě. Udělejte si exotické ráno, poledne i večer. Tenhle nápoj neobsahuje tein, takže ho můžete vypít, kolik chcete. Výborně osvěží, a to jak v horké, tak ledové variantě. Kombinujte ho s ovocem, míchejte s alkoholem. Hrajte si!
Složení
Papája, Kousky ananasu, Ibišek, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Ovocný čaj Exotický koktejl dává nápoj jasně červené barvy. Chuť lze popsat jako ovocně sladkou, osvěžující a skutečně exotickou.
Pokud si budete chtít připravit ice tea, nasypejte do džbánku kostky ledu a přelijte je horkým čajem. Přidejte kousky čerstvého ovoce.
Původ čaje
Velké, sladké plody tvarem připomínající tykev, uvnitř s černými semeny pepřové chuti - to je papája, jak ji známe z obchodů. Možná víme, že obsahuje enzym papain, který podporuje trávení, a taky zdraví prospěšné antioxidanty a minerální látky (sodík, železo, draslík, hořčík, vápník). Méně známa je ale samotná rostlina papáji obecné. Mohutná bylina dorůstající 10 metrů pochází ze Střední Ameriky. Její „kmen“ je dutý, listy až 75 centimetrů velké, hrubě zubaté. Pokud dojde k poranění lodyhy nebo listů papáji, vytéká z nich latex.
Papája se pěstuje ze semen, plodí už třetí rok po vysazení. Ročně na ní vyroste 30-150 plodů. Lze je konzumovat syrové, připravovat z nich kompoty nebo nápoje.
Ananas je plodem ananasovníku chocholatého. Jde o tropickou bylinu s přízemní růžicí dlouhých listů, v jejichž středu plody dozrávají. Na jednom ananasovníku se urodí jen jeden ananas. Daří se jim v tropech a subtropech, největší plantáže dnes leží na území USA, Thajska, Brazílie nebo například Číny a Indie.
Ananasy jsou vyhledávané díky skvělé chuti, značný podíl na jejich popularitě má také enzym bromelin napomáhající odbourávání bílkovin a podporující trávení. Mimo něj obsahují vitamin C, draslík, hořčík a vápník.
Květy ibišku mají nádhernou červenou barvu a schopnost osvěžit i v nejparnějším létě. Proto z nich v Egyptě připravují karkade – silný čaj sytě červené barvy, který doslazují cukrem. Ibišek súdánský je původem z Afriky, daří se mu ale kdekoli v tropech. Je silným antioxidantem a zdrojem mnoha vitaminů a minerálních látek.
Herbář a blahodárné účinky:






Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Energetická hodnota: | 9 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0 g |
z toho nasycených: | 0 g |
Sacharidy: | 0.5 g |
z toho cukry: | 0.5 g |
Bílkoviny: | 0 g |
Sůl: | 0 g |
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DRAČÍ ČAJ - směs

LESNÍ OVOCE - ovocný čaj

TROPICKÉ POKUŠENÍ- ovocný čaj
Prohlíželi jste
