

FENYKL - byliny
Nejen v kořence u sporáku, ale taky v domácí krabici s léčivkami byste fenykl rozhodně měli mít. Důvody jsou nasnadě. V každém herbáři se dočtete, že pomáhá s neduhy vylučovací a trávicí soustavy. Navíc ho milují maminky malých dětí. Nálev mohou popíjet k podpoře tvorby mateřského mléka, nebo ho podávat miminkům k úlevě od nadýmání.
Složení
Fenykl 100%Nálev a chuť byliny
Fenykl je příjemně sladký, slabě peprný. Jeho nálev je téměř bezbarvý, bylinkově vonící. Chutná lahodně, postrádá jakékoli svíravé nebo hořké stopy.
Původ byliny
V lidovém léčitelství je fenykl používán tisíce let. Stejně tak v kuchyni. Plody až dvoumetrové byliny s názvem fenykl obecný mívají kolem 1 centimetru, jsou světlehnědé až nazelenalé barvy a velmi výrazně voní. Fenykl roste jako jednoletý nebo dvouletý, obyčejně v Asii, kolem Černého moře, ale také u nás. Babiččiny zahrádky se dříve bez fenyklu neobešly.
Kvete žlutě od července do září, daří se mu na úrodné vlhčí půdě a slunci. Plody fenyklu se sbírají druhým rokem, obvykle 2-3krát za sezonu. Zkušené bylinkářky radí sklízet fenykl velmi časně zrána. Stříhají se celé trsy i s plody, suší společně a nakonec takzvaně drhnou, aby se semena oddělila od stonků a lístků.
Zužitkovat lze řapík, listy i semena. Používání semen má dlouhou tradici, a to jak při dochucování pokrmů jako saláty, omáčky, masa, konzervovaná zelenina, polévky, tak v lidovém léčitelství. Velmi známé je využití semen fenyklu v likérnictví.
Lidově se fenyklu říká římský kopr, sladký kopr nebo úkrop.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Plody zalijte vodou o teplotě 100 °C, v poměru 2 čajové lžičky na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 10-15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















26. 11.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DĚTSKÝ SEN PŘÍRODNÍ - ovocný čaj

ŠALVĚJ NAŤ (Salvia officinalis) - bylina
