

KALABASA ESMERALDA 150-350 ml - 1 ks
Tradiční symbol pro přípravu čaje Maté. Kalabasa je vyrobená z vydlabané tykve. Jedná se o ryze přírodní materiál.
Může být zdobena rytím nebo barvenými ornamenty. Vzhledem k tomu, že se jedná o ruční práci je každá kalabasa originální a má neopakovatelný vzor. Nádoby z tykviček na pití Maté dodávají na nevšední atmosféře, ale samozřejmě jsou oblíbené i pro své vlastnosti - nepálí do ruky, neprosakuje, snadná na výrobu.
Objem: 150-350ml
Jak používat přírodní kalabasu
Kalabasa je vydlabaný plod tykve. Protože jde o čistě přírodní materiál, neošetřený konzervanty, je potřeba věnovat této tradiční nádobě určené k popíjení Yerba Maté trochu pozornosti a péče. Odmění se dlouhou životností a nevšedními zážitky.
Před prvním použitím proveďte curado
Tenhle „iniciační rituál“ rozhodně nevynechejte. Díky němu zbavíte kalabasu zbytků dužiny a připravíte ji tak, aby dodávala vašemu nápoji žádoucí chuť.
1. Naplňte kalabasu do 2/3 listy Yerba Maté (můžete použít suché, nebo už luhované) a zalijte je horkou vodou.
2. Nechejte kalabasu 12-24 hodin stát.
3. Vyjměte obsah kalabasy, vypláchněte ji vlažnou vodou a vnitřní stěny oškrábejte lžičkou. Nádobu tak zbavíte zbytků dužiny.
4. Vypláchněte kalabasu znovu vlažnou vodou.
5. Když je tykev důkladně vyčištěna, vložte do ní suché Yerba Maté, zalijte ho vařicí vodou a nechejte 24 hodin uležet.
6. Obsah kalabasy vylijte, vypláchněte ji vlažnou vodou a nechejte nádobu důkladně usušit.
Každé dva dny ji dobře vysušte
Aby kalabasa neplesnivěla, dopřejte jí nejméně jednou za 2 dny odpočinek. Po dopití nápoje stačí nádobu vypláchnout vlažnou vodou a umístit ji poblíž radiátoru nebo na sluníčko.
Plesnivění poznáte podle tmavě černého povlaku s houbovou vůní. Přítomnost plísně je pádným důvodem k výměně kalabasy za nový kus. Při používání můžete ale uvnitř tykve objevit zelenošedý povlak – ten je v pořádku, vzniká zalitím Yerba Maté.
Pocení se nelekejte
Může se stát, že zpočátku na stěnách nebo dnu kalabasy uvidíte drobné kapičky vody. Pocení se není třeba obávat. Tykev je porézní a chvíli trvá, než se póry používáním kalabasy uzavřou. Pokud je nádoba na váš vkus zpočátku příliš mokrá, položte ji při popíjení na talířek.