

Karamelová variace - černý čaj
Pro dny klidné i hektické, pro chvíle o samotě i mezi blízkými. Smetanová variace dokáže povzbudit přesně tak, jak potřebujete, a potěšit tak, jak si zasloužíte. Je neotřelou kombinací černého cejlonu, ovoce, oříšků a karamelu. Čaj chutná nadmíru lahodně, je hebce sladký a svěží zároveň. Nechybí mu ani příjemná trpkost, bez níž se žádný kvalitní černý čaj neobejde.
Složení
Černý čaj Ceylon OP1, Lískové oříšky, Pražené kousky jablka, Kousky karamelu (kondenzované mléko, cukr, máslo), Aroma přírodní, Višně, Listy ostružiníku, Lyofilizované brusinky, Okvětní lístky červené chrpyNálev a chuť čaje
Čaj Karamelová variace poskytuje nálev tmavě mahagonové barvy. Má výrazné, svěží aroma a atraktivní chuť spojující tóny silného černého čaje z Cejlonu, kyselkavého ovoce a smetanově lahodného karamelu. Chuť může být ve finále mírně pikantní (protože přesně tak chutnají jakostní cejlonské černé čaje) a oříšková (protože tento čaj obsahuje lískové ořechy).
Tento černý čaj můžete ochutit hnědým cukrem nebo lžičkou medu, někomu zachutná i s kapkou mléka. Vyzkoušejte sami, která varianta se vám zalíbí.
Původ čaje
Cejlon (správně Srí Lanka) je synonymem čajů kvalitních, prověřených a mimořádně chutných. Dokonce tak chutných, že existuje řada pokusů o jejich napodobení. Proto jsou všechny pravé cejlonské čaje označovány a prodávány s ochrannou známkou vyobrazující lva třímajícího meč. Přiznává ji Sri Lanka Tea Board, která je také odpovědná za prověření kvality a původu každé certifikované sorty. Farmáři žádající o udělení značky musí organizaci zaslat vzorky svých produktů, které k tomu určená komise do 3 dnů vyhodnotí.
Pravé čaje z Cejlonu patří zkrátka k těm nejlepším. Mívají dlouhé, drátovité listy, výraznou vůni, nasládlou chuť a někdy libě kořeněný aftertaste. A přitom se čajovníky v zemi ocitly trochu jako z nouze ctnost, když nahradily kávovníky zdecimované epidemií oranžové plísně. Stalo se tak roku 1824, kdy první čajovníky zasadili vědci Královské botanické zahrady. O rozšíření keřů se zasloužil James Taylor, pomocný správce kávových plantáží, který čajovníkům naprosto propadl a postaral se o jejich popularitu mezi místními farmáři.
Dnes se čajovníky čínské (Camellia sinensis) pěstují především v oblastech Nuwara Eliya, Dimbula, Kandy, Galle, Uva a Ratnapura. Čajové zahrady bývají obvykle umístěny v kopcích, protože chladné povětří zpomaluje růst listů a umožňuje delší koncentraci aromatických látek. Sklizně se nejčastěji účastní mladé ženy – denně každá naškube až 20 kilogramů čajových lístků. Po rychlém převozu do zpracovatelských závodů následuje pečlivá kontrola čaje. Pak se lístky nechávají krátce zavadnout, válcováním a svinováním je porušena jejich buněčná struktura a spuštěna fermentace. Takzvané řízené kvašení, při kterém dělníci kontrolují teplotu, vlhkost, barvu i vůni čaje, je alfou a omegou celého procesu. Jakmile dosáhne fermentace potřebných parametrů, musí se čaj usušit, vytřídit a zabalit. Z každé sorty navíc pověření zaměstnanci odebírají vzorky k degustacím.
Kromě černého cejlonského čaje, ovoce a karamelu, obsahuje Karamelová variace také jednu „neviditelnou“ ingredienci. Je dobré vysvětlit si, proč jsme ji použili. Ano, jde o přírodní aroma. K některým čajům ho (ve velmi malém množství) přidáváme, abychom chuťově i aromaticky dotáhli celkovou kompozici k dokonalosti a zároveň prodloužili dobu, po kterou si můžete čaj vychutnat v maximální kvalitě. Přírodní aroma pochází z přírodních látek, je vyrobeno fyzikálními, enzymatickými nebo mikrobiologickými procesy, je zdravotně nezávadné a nezpůsobuje pálení žáhy ani jiné podobné obtíže.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Energetická hodnota: | <1 kJ / <0,2 kcal |
Tuky: | 0 |
z toho nasycených: | 0 |
Sacharidy: | 0 |
z toho cukry: | 0 |
Bílkoviny: | 0 |
Sůl: | 0 |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ANGLICKÝ KARAMEL - černý čaj

VAJEČNÝ LIKÉR - černý čaj
