

NEEDLE BLACK - černý čaj
Už jste ochutnali čaj, který vypadá jako zelené jehličky? Jestli ne, tak asi neznáte Needle Black z Yunnanu, což je škoda. Hladký a obzvláště chutný černý čaj se výborně hodí pro ranní a dopolední popíjení. Vozíme ho z hornaté jihočínské provincie, kterou pěstování čajovníků provází tisíce let. Podlehněte jeho kouzlu stejně jako my…
Složení
Černý čaj NEEDLE BLACK 100%Nálev a chuť čaje
Hutný a aromatický, takový je Needle Black. V jeho chuti se odráží ušlechtilá nahořklost, svěží svíravost a neuvěřitelná hloubka. Přítomnost čajových pupenů nápoj zjemňuje, ve výsledku je kulatý a hladký, lehce čokoládový. Nálev má zlatooranžovou barvu.
Původ čaje
Původ tohoto černého čaje musíme hledat v proslavené provincii Yunnan. Leží na jihu Číny a přitahuje pozornost turistů z celého světa. Navštěvují ji nejen kvůli nádherné přírodě, bohatému kulturnímu dědictví a příjemnému klima. Mnozí z nich směřují do čajových zahrad, kde se kochají stoletými čajovníky a čerpají energii při tradičních čajových obřadech. Yunnan totiž pěstování a výroba čaje provází už několik tisíciletí. Ačkoli je místní produkce historicky zaměřena na čaje zelené, ani v oblasti výroby čajů černých nezůstává provincie pozadu. Největší objem černých čajů ale putuje do světa, Číňané si je zatím příliš neoblíbili.
Čajovníky čínské (Camellia sinensis), keře, z nichž se sklízejí lístečky pro výrobu čajů, rostou v Yunnanu většinou ve špatně dostupném terénu. Jejich škubání je vždy náročné a většinou ruční. Stroje se mohou použít jen na rovinkách, a těch je v provincii skutečně málo. Lístky se spolu s vzácnými pupeny ukládají do velkých bambusových košů a převážejí na zpracovatelské farmy. Tam se rozloží na rošty a nechají zavadnout. Dalším krokem je svinování. V případě Needle Black do velmi tenkých a dlouhých jehliček. Pak přichází na řadu fermentace neboli oxidace enzymů, která změní barvu, chuť i aroma čaje. Manažer plantáže ji sleduje velmi bedlivě – na teplotě, délce a vlhkosti, při níž proces probíhá, závisí kvalita a cena čaje. Nakonec přichází ke slovu sušení, třídění, balení a odvoz na trh.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - černý čaj

GOLDEN YUNNAN - černý čaj
