

PASUCHACA - bylina
Není žádným tajemstvím, že hluboké deštné pralesy a vysoká pohoří Peru dávají světu více než 1 400 bylin s nejrůznějšími schopnostmi. Pasuchaca je jednou z nich. Roste divoce ve vrcholových oblastech And. Na odvar se sbírá celá její kořen, a to těsně před tím, než Pasuchaca rozkvete Tehdy obsahuje nejvíc účinných látek. Dělali to tak dávní indiáni a jejich potomci věří síle přírody úplně stejně.
Složení
Pasuchaca 100%Nálev a chuť čaje
Nálev Pasuchacy má světlé hnědou až rezavou barvu. Odvar je téměř bez vůně a chutná velmi slabě, lehce sladce.
Původ čaje
Český název této exotické byliny je kakost skvrnitý (Geranium dielsianum). Jde o rostlinu, kterou botanikové ani fytoterapeuté dosud zcela nepopsali. Ani písemné záznamy o jejím použití se nedochovaly. První zmínku zaznamenal údajně až fyzik Fernando Montesinos ve vědecké zprávě, která odkazuje na vyprávění peruánského domorodce Oskara Silvy. Víc se o historii užívání Pasuchacy asi nedozvíme. Její popis a možnosti využití se dříve šířily jen ústně.
Až v roce 2000 byla bylina podrobena většímu zkoumání. Jeho závěry představili vědci na mezinárodním sympoziu FYTO 2000 v Limě. Největší úžas vzbudila přítomnost bioflavonoidu s neuvěřitelnou antioxidační kapacitou. Popsány byly také kyanogeny, glykosidy, taniny, saponiny, seskviterpen, karotenoidy a řada dalších pozoruhodných sloučenin.
Pasuchaca je rostlina divoká, dosahující maximálně 35 centimetrů. Jde o endemit, který jinde na světě než ve vysokohorském pásmu jihoamerických And nenajdete. Obvykle na ni narazíte pouze v provinciích Cajamarca, Ayabaca, Piura a Chota. Svědčí jí nadmořská výška kolem 3000 metrů a více. Má laločnaté, vykrojené listy tmavě zelené barvy. Kvete fialovými až červenooranžovými květy. Zajímavý je způsob rozmnožování Pasuchacy. Ve středu rostliny vyrůstá „váleček“ připomínající ptačí zobák. Když v něm semínka uzrají, jsou vymrštěna co nejdál od mateřské rostliny.
Pro potřeby fytoterapie se sbírá kořen rostliny, a to těsně před rozkvětem, tedy v březnu a dubnu. Je potřeba ho pečlivě usušit podrtit a vytřídit.
Odvar z Pasuchacy by neměli užívat lidé citliví na obsah cukru v krvi, těhotné a kojící ženy ani děti do 3 let. Délka jedné kúry je doporučována maximálně 5 týdnů.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Návod na přípravu
1. Zalijte 2 lžíce Pasuchacy asi 700 ml studené vody a přiveďte k varu.
2. Vařte na mírném ohni 5-10 minut.
3. Po scezení popíjejte 1 sklenku 3krát denně.
Pasuchacu (5-10 gramů) můžete také nasypat do hrnce, zalít 1 litrem vody a vařit tak dlouho, až se odpaří právě polovina. Takto připravený nápoj se popíjí po 1 dcl každé 2 hodiny.




















Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

TULSI (Bazalka posvátná) - bylina

MUIRA PUAMA - bylina
