PU ERH MINI TOU CHA GOLD PREMIUM
Prémiovou kvalitu poznáte nejen podle jména, ale především podle chuti. Pokud si připravíte Pu Erh Mini Toucha Gold Premium, čeká vás specificky zemitá chuť s velmi jemnými podtóny mechu a vůní podzimního listí. Prim v ní ovšem hraje sušené ovoce a umami, poznat můžete rozinky. Celkově působí nasládle a neotřele. Možná vás v prvním šálku trochu překvapí, ale s každým dalším ho budete víc a víc milovat.
Složení
Červený čaj Pu Erh Mini Tou Cha 100%Nálev a chuť čaje
Pu Erh Mini Toucha Gold Premium dává po zalití horkou vodou nálev hnědočervené, velmi tmavé barvy. Je dobré vědět, že první nálev bývá chuťově velmi výrazný, někdy až nesympaticky. Z toho důvodu je tradičně určen k polévání sošek čajových bohů. Další nálevy jsou jemnější, sladší, hebčí a lehčí. Pu Erh je zkrátka čaj, se kterým je dobré se trochu „pomazlit“. Pak jde o čaj snadno pitelný.
Původ čaje
Wu Liang Shan, ze kterého tento čaj pochází, je pohoří rozkládající se v prefektuře Simao, regionu Yunnan. Jeho nejvyšší kopce se tyčí do nadmořské výšky 3 300 metrů a poskytují zázemí několika čajovým zahradám. Ta nejvýše položená (2 300 m n. m.) pěstuje jedny z nejstarších čajovníkových keřů na světě. Zdravé, dvousetleté čajovníky rostou divoce na strmých svazích a hřebenech hor. Špatný přístup do těchto oblastí je zárukou nenarušeného životního prostředí. Čaje, které z této i okolních zahrad pocházejí, se mohou chlubit perfektními senzorickými vlastnostmi a naprostou chuťovou čistotou.
Výroba Pu Erhu se řídí přísnými pravidly. Obvykle jsou sklízeny jen pupeny se dvěma nebo třemi listy. Nechávají se ve stínu zavadnout, aby ztratily část vlhkosti, pak je dělníci praží na pánvích. A to ve velkých dávkách. Díky tomu nedojde k dokonalé likvidaci fermentačních enzymů, protože právě ony se pak podílejí na kýženém stárnutí Pu Erhů. Horké a vlhké lístky je potřeba rychle srolovat, následně se čaj suší na slunci, ideálně velmi intenzivním. Takto vyrobenému čaji se říká Mao Čcha. V případě Pu Erhu jde o jakýsi polotovar. Mao Čcha se totiž dále napařuje, lisuje a dlouze, při nízké teplotě, suší.
Pu Erhy byly dlouhou dobu pro běžné konzumenty nedosažitelným zbožím. Původně se totiž dodávaly pouze císaři a jeho hostům. Také proto je někdy najdeme pod názvem „čaj císařů“.
Konkrétně tento Pu Erh byl lisován do tvaru malých hnízd (nebo také včelích úlků). Jiné čaje mívají tvar velkých koláčů či cihel. Z nich je ovšem potřeba požadované množství čaje odloupnout ostrým nástrojem. Na rozdíl od klasických zelených nebo černých čajů se Pu Erhy skladují delší dobu (některé i pár desetiletí), aby se v nich plně rozvinuly všechny chutě a vůně.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 3-5 minut | půl hnízda na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Pu Erh Mini Tou Cha spařte vařicí vodou (voda by měla vařit po dobu 1 minuty).
- Luhujte několik vteřin, vodu vylijte a zalijte druhý nálev. Na něj luhujte čaj 3-5 minut, poté sceďte.
- Pu Erh Mini Tou Cha můžete luhovat 5krát.
31. 10.