

PU ERH MINI TOU CHA
Tradiční čínský Pu Erh je pojem. Lisovaný, dodatečně fermentovaný čaj si získává příznivce jak v zemi svého původu, tak i jinde na světě. Jeho specifická, zemitá chuť někdy připomínající vůni listí nebo mechu, ho řadí k čajům, k nimž je potřeba se „propít“. Nicméně v případě Pu Erh Mini Tou očekávejte zemitost mírnou, hořkost lehkou a celkovou chuť v závěru dokonce nasládlou. Opakováním nálevu dosáhnete zajímavých chuťových nuancí.
Složení
Červený čaj Pu Erh Mini Tou Cha 100%Nálev a chuť čaje
Pu Erh Mini Tou Cha dává nálev velmi tmavé, hnědočervené barvy. Po prvním zalití se může zdát výrazněji aromatický, jakoby nesoucí chuť mokrého listí v lese, jemně nahořklý, možná i kouřový. U některých výrazných sort se v tradiční přípravě tento nálev obětuje bohům (polévají se jím sošky čajových duchů). Každé další zalití v čaji potlačuje hrubost a zemitost a otevírá prostor nasládlosti a jedinečné jemnosti.
Původ čaje
Na začátek je dobré uvést, že klasické Pu Erhy se vyrábějí z lístků velmi starých čajovníků čínských (Camellia sinensis). To je také případ Pu Erh Mini Tou Cha z pohoří Wu Liang Shan ležícího na jihozápadě čínské provincie Yunnan. Tamní čajové zahrady byly dlouho ponechány bez péče, keře čajovníků jsou tedy divoké a totožné s jinými, planě rostoucími rostlinami. Uvádí se, že keře, ze kterých je vyroben tento Pu Erh, jsou staré přes 200 let.
Umístění zahrady v nadmořské výšce 2 400 metrů dělá z jejich čajů jedny z nejvýše pěstovaných. Čajovníky v ní rostou na strmých svazích a hřebenech, proto je sklizeň velmi náročnou a vždy ruční záležitostí. Než začne jarní čajová sezona, musí do kopců vyrazit dělníci, aby zbavili plantáž plevele a zajistili ke keřům přístup. Je také zřejmé, že tyto čajovníky rostou v naprosto přírodních podmínkách, bez kontaktu s hnojivy nebo ošetřujícími látkami. Charakter čaje utváří značné rozdíly teplot ve dne a v noci, které mohou dosahovat 30 °C. Přes den absorbují čajové lístky dostatek slunečního svitu a tepla, v noci jejich růst naopak brzdí chlad. Díky tomu si čaj vytváří charakteristikou chuť a jeho rysy se uvnitř lístku doslova kumulují.
Čajovníky se v Yunnanu sklízejí třikrát ročně, lístky se pokaždé používají k jinému účelu - čaj z druhé a třetí sklizně je obvykle určen k výrobě lisovaných a tabulkových produktů. Ručně naškubané lístky je potřeba nechat zavadnout a prohřát na velkých pánvích. Tomu se říká „zabití zelené“, kdy jsou přerušeny enzymatické procesy. Po něm přichází na řadu ruční rolování a sušení čaje na slunci. Takto vyrobený čaj je označovaný jako Mao Čcha. Teprve jeho napařením, lisováním a dlouhým sušením při nízké teplotě se z něj pomalu stává Pu Erh. Výsledkem složitého procesu jsou čaje, které k dokonalosti musí dozrát. Někdy i několik desetiletí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Pu Erh Mini Tou Cha spařte vařicí vodou (voda by měla vařit po dobu 1 minuty).
- Luhujte několik vteřin, vodu vylijte a zalijte druhý nálev. Na něj luhujte čaj 3-5 minut, poté sceďte.
- Pu Erh Mini Tou Cha můžete luhovat 5krát.

























7. 4.
22. 7.
18. 7.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Sítko na čaj kulaté ø 40mm + podstavec

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

ČAJOVÉ NEREZOVÉ SÍTKO

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajová konvice se sítkem - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

PU ERH std.

PU ERH MINI TOU CHA - stáří 15 let

PU ERH ROYAL
Prohlíželi jste
