

ŘECKÝ HORSKÝ ČAJ MALOTIRA (Hojník horský) - bylinný čaj
Jméno Hojník je odvozeno od slova hojit. Malou bylinku vyskytující se ve Středomoří, na Balkáně a v Karpatech používali údajně dávní vojáci k léčení ran způsobených během bitev. Dnes je rostlina ohroženým druhem, takže ji v přírodě netrhejte. Raději si hojník horský dopřejte u nás. Pochází od certifikovaného pěstitele a neohrozí vás ani vysokou pokutou, ani pesticidy nebo těžkými kovy. Právě naopak.
Složení
Hojník horský 100%Nálev a chuť čaje
Žlutooranžový nálev může svou chutí vzdáleně připomínat čaj z mateřídoušky, šalvěje nebo meduňky. Je sladký, bylinkový a velmi příjemný.
Původ čaje
Hojník horský (Sideritis scardica) byl znám už starověkým Řekům. Jeho účinky popsal například Dioscorides. V dávných dobách byly charakterizovány jako schopnost hojit rány způsobené železnými zbraněmi během bitev. Ostatně v řečtině slovo Sideritis znamená „ten, který je vyroben z železa, nebo jej obsahuje“.
Takzvaný horský nebo pastýřský čaj (také Mountain Tea, Ironwort, Shepherd Tea) řadí botanikové do čeledi hluchavkovité. Jeho příbuznými jsou tedy máta, mateřídouška, šalvěj, levandule a další významné byliny. Vyskytuje se v nadmořské výšce kolem 1500 metrů, v čistém, exhalacemi nezatíženém prostředí. Hojník můžeme najít na suchých skalách v Bulharsku, Turecku, Řecku i mírném pásmu Asie. Dorůstá 15-40 centimetrů, jeho lodyha je přímá, listy pokryté jemnými chloupky. Kvete nenápadnými květy od září do června, plodem je tvrdka.
Bulhaři přisuzují hojníku schopnosti pomáhat s potencí, ovšem v tradiční medicíně se uplatňuje zejména při trávicích obtížích i kostních chorobách. Obsahuje totiž nejen éterické oleje, ale také draslík, hořčík, sodík, zinek, hliník, železo, měď nebo selen. Lidoví léčitelé a „mastičkáři“ doporučují čaj z hojníku k očistě organismu, uklidnění, podpoře vitality a obranyschopnosti.
Herbář a blahodárné účinky:

Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte horkou vodou 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
- Můžete dochutit medem.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

NANA MÁTA (Mentha spicata)

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina
