

ŘECKÝ HORSKÝ ČAJ MALOTIRA (Hojník horský) - bylinný čaj
Malou bylinku vyskytující se ve Středomoří, na Balkáně a v Karpatech používali údajně dávní vojáci k léčení ran způsobených během bitev. Dnes je rostlina ohroženým druhem, takže ji v přírodě netrhejte. Raději si hojník horský dopřejte u nás. Pochází od certifikovaného pěstitele a neohrozí vás ani vysokou pokutou, ani pesticidy nebo těžkými kovy. Právě naopak.
Složení
Hojník horský 100%Nálev a chuť čaje
Žlutooranžový nálev může svou chutí vzdáleně připomínat čaj z mateřídoušky, šalvěje nebo meduňky. Je sladký, bylinkový a velmi příjemný.
Původ čaje
Hojník horský (Sideritis scardica) byl znám už starověkým Řekům. Jeho účinky popsal například Dioscorides. V dávných dobách byly charakterizovány jako schopnost hojit rány způsobené železnými zbraněmi během bitev. Ostatně v řečtině slovo Sideritis znamená „ten, který je vyroben z železa, nebo jej obsahuje“.
Takzvaný horský nebo pastýřský čaj (také Mountain Tea, Ironwort, Shepherd Tea) řadí botanikové do čeledi hluchavkovité. Jeho příbuznými jsou tedy máta, mateřídouška, šalvěj, levandule a další významné byliny. Vyskytuje se v nadmořské výšce kolem 1500 metrů, v čistém, exhalacemi nezatíženém prostředí. Hojník můžeme najít na suchých skalách v Bulharsku, Turecku, Řecku i mírném pásmu Asie. Dorůstá 15-40 centimetrů, jeho lodyha je přímá, listy pokryté jemnými chloupky. Kvete nenápadnými květy od září do června, plodem je tvrdka.
Hojník obsahuje nejen éterické oleje, ale také draslík, hořčík, sodík, zinek, hliník, železo, měď nebo selen.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte horkou vodou 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
- Můžete dochutit medem.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

GOJI-MALINA - ovocný čaj

AJURVÉDSKÝ ČAJ BYLINKY PRO MUŽE
