

ROOIBOS RYBÍZOVÝ KOKTEIL
Mámo, něco bych si dal. Co tak dobrý koktejl, táto? A je vystaráno. Sáhnete do šuplíku, nasypete, zalijete… tramtadadá… podáváte. Žádný šejkr, žádné odměrky, drtiče ledu, barové kleště. Skvostný sladkokyselý koktejl úchvatné tmavě červené barvy můžete servírovat okamžitě. Očekávejte příliv antioxidantů, vitaminů a minerálů. A taky slova díků.
Složení
Rooibos, Bezinky, Aroma přírodní, Červený rybíz, Poupata růží, Okvětní lístky růže, Černý rybíz, Květ světlice barvířskéNálev a chuť čaje
Sypaný čaj Rooibos Rybízový koktejl dává tmavě červený až mahagonový nálev. Chutná velmi libě – po Rooibosu je sladký, po zahradním ovoci kyselkavý. Růže mu pak dodávají punc jedinečnosti a exotiky.
Původ čaje
Rooibos a rybíz – dvě ingredience, bez kterých by tento čaj nebyl, čím je. Představme si je…
Daleko na jihu Afriky, 250 kilometrů od Kapského města, v kopcích Cedarbergu, rostou zvláštní keře. Jejich listy připomínají větvičky a jejich kořeny zasahují neuvěřitelně hluboko. Čajovníkovce kapské (Aspalathus linearis) jinde na zemi nenajdete. Jsou velmi citlivé k průmyslovému znečištění, navíc pro svůj růst vyžadují specifické půdní podmínky. Jednou za čas musejí jejich semena projít žárem ohně, aby vyklíčila. I přes tolik složitostí jsou čajovníkovce velmi vyhledávané, zároveň také přísně střežené.
Sklízejí se celé jejich větvičky, které se i s lístky nechávají kvasit na velkých hromadách. Díky tomu mění barvu ze zelené na mahagonovou, zároveň se plně rozvine jejich nasládlá chuť a medová vůně. Výsledkem je Rooibos – čaj nečaj uznávaný jako vynikající zdroj zdraví prospěšných látek s pozitivním vlivem zejména na nervovou soustavu.
Rybíz červený i černý (Ribes rubrum, Ribes nigrum) je ovocný keř plodící malé bobule (červené nebo černé). Obsahují značné množství vitaminu C, takže jsou oblíbené jak v gastronomii, tak lidovém léčitelství. Rostliny obou druhů lze najít v oblastech mírného podnebného pásma, obvykle se pěstují na zahradách nebo plantážích. Pro použití v čajových směsích je ideální bobule konzervovat lyofilizací, tedy sušením mrazem. Tím nedojde ke ztrátě cenných zdraví prospěšných látek ani senzorických vlastností ovoce. Přesně takový rybíz jsme tedy pro namíchání čaje Rooibos Rybízový koktejl použili.
Herbář a blahodárné účinky:






Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ELIXÍR VĚČNÉHO ŽIVOTA - zelený čaj

ZELENÝ ROOIBOS RAKYTNÍK - GUAVA
