

Taiwan Honey Black - černý čaj
První zmínka o čajovníku nalezeném na Taiwanu pochází z roku 1717. Od té doby píšou Taiwanci historii čaje zlatým perem. Taiwan Honey Black je velmi vzácný a jeho výroba složitá. Za jedinečnou medovou chuť mohou malí listonohové, kteří čajové lístky na plantážích okousávají. Když se takovému čaji dostane patřičné péče, vznikne naprostá rarita. Ochutnejte, a dáte nám za pravdu.
Složení
Černý čaj Taiwan Honey Black 100%Nálev a chuť čaje
Taiwan Honey Black je opravdu mimořádný. Med v něm poznáte, jakmile přivoníte. A když ochutnáte, rozlije se vám na patře sladká, aromatická a intenzivní chuť. Taková, na kterou už nezapomenete.
Tento čaj se hodí k přípravě horkého nápoje, doporučujeme ho vyzkoušet také jako cold brew, tedy luhovaný ve studené vodě po dobu několika hodin.
Původ čaje
Bez hmyzu čeledi listonohů bychom si takhle nepochutnávali. Je skoro k neuvěření, že medovost se v čajových lístcích probouzí teprve poté, co je napadnou parazité. Děje se tak výhradně na Taiwanu a výhradně u čajovníků čínských (Camellia sinensis), které jsou pěstovány v čistě organickém režimu. Jakákoli průmyslově vyráběná hnojiva (či dokonce ošetřující přípravky) by totiž malé listonohy bezpečně odradila. Do chemií napuštěných listů by se nezakousli a nezpůsobili by tím jejich obrannou reakci, díky které by čaj nebyl sladký jako med.
Tento Taiwan Honey Black pochází z okresu Luye Town-ship ležícím na jihovýchodním pobřeží ostrova. Jeho břehy omývá Tichý oceán, na dohled vlnám se rozkládají čajovníkové plantáže. Keře využívají dostatek slunečního svitu, srážek i speciální mikroklima, takže sklizeň je možné provádět takřka celoročně. Ten nejlepší čaj se ale škube v horkých letních měsících.
Tajemství čaje s chutí medu opravdu spočívá v tom, že jeho lístky okouše hmyz. Konkrétně jde o druh Jacobiasca formosa z kmene listonohů. Kromě čajovníků vyhledává také bavlníky, žije v jižní, jihovýchodní a východní Asii, a pokud si ho chcete představit, vypadá jako malý zelený brouček (měří asi 3 mm) s průhlednými křídly a zadními nohami uzpůsobenými ke skákání. Saje šťávy z listů, stonků a pupenů čajovníkových keřů, čímž způsobí, že začnou produkovat monoterpendiol a hortienol, látky dodávající čaji jedinečnou chuť.
Mladé lístky a pupeny pro „medový čaj“ sklízejí dělníci uprostřed léta, z důvodu sucha však mohou ze všech zralých listů použít pouhých 40-50 procent. Roční výnos je proto nízký a cena takového čaje vysoká. Postup zpracování je podobný jako u jiných černých čajů. Listy se nechávají zavadnout, pak jsou fermentovány, tvarovány a sušeny.
Někteří čajomilci považují Taiwan Honey Black za luxusní ranní čaj, jiní ho milují pro odpolední rozjímání. Na každý pád ho můžete popíjet buď horký nebo jako cold brew. Dlouhé luhování ve studené vodě v něm rozehraje sametovou jemnost a náznak hořké čokolády.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























5. 3.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

LONG ZHU BLACK - černý čaj

CHINA YUNNAN GOLDEN BUD MAO FENG - černý čaj
