

Tanzania Makomu - zelený čaj
Dopřejte si lístky z velmi malé zahrady, precizně zpracované a jedinečně chutnající. Tanzania Makomu Green Tea vás ujistí, že ve východní Africe se rodí čaje mimořádné kvality. Na úpatí Kilimandžára vyrostla sorta svěže ovocného, lehkého a mírně sladkého zeleného čaje, po kterém rádi sáhnete při dopolední práci i odpoledním odpočinku.
Složení
Zelený čaj Tanzania Makomu 100%Nálev a chuť čaje
Tanzania Makomu Green Tea dává nálev světlé, žluté barvy s pěknými odlesky. Aroma je svěží, chuť nasládlá, lehká, s ovocnými prvky. Čaj se hodí k celodennímu popíjení, ale i pro vzácné chvíle nerušeného vychutnávání.
Původ čaje
Tanzanie ročně vyprodukuje kolem 20-30 tisíc tun čaje. Pochází buď z velmi malých plantáží (do 1 ha), nebo skutečně velkých pozemků (nad 1 000 ha). Tamní vláda se opakovaně pokouší podpořit pěstování a zpracování čaje, nicméně ne vždy se její snahy setkávají s úspěchem. Politická situace v Tanzanii je totiž složitá a rozsáhlé reformy zatím nepřinesly takovou daňovou restrukturalizaci, která by farmáře motivovala k rozšiřování čajových zahrad. Také tanzanská infrastruktura je ve špatném stavu, takže zásobování vesnic, svážení čaje do zpracovatelských závodů či převoz na centrální trhy vázne. Přesto se tanzanští zemědělci čaji věnují s velkým entuziasmem a stát vyvíjí snahy je podporovat. Čaj totiž přispívá k příjmům země více než 30 miliony dolarů ročně a je tedy po oříšcích kešu, kávě, bavlně a tabáku pátou nejdůležitější exportní plodinou. Čajový průmysl zaměstnává asi 50 tisíc rodin a přímo nebo nepřímo ovlivňuje až 2 miliony Tanzanců.
Pokud jde o zahradu Makomu, ta leží pod nejvyšší horou Afriky. Jde o mladou farmu, původně vybudovanou pro experimentování s nejrůznějšími plodinami. Dnes se věnuje pěstování kávovníků i čajovníků čínských (Camellia sinensis). Každý rok vyprodukuje velmi malé množství čaje, ale protože se jeho pěstování, sklizni i zpracování dělníci věnují s velkou precizností, jde o čaj skutečně jedinečný. Dlouhý, kroucený list se zlatými špičkami poskytuje nápoj netypicky zaoblené chuti s milou svěžestí.
Naškubané čajové lístky a pupeny dělníci zpracovávají podobně jako v jiných čajových lokalitách. Nechají je krátce zavadnout, poté naruší jejich buněčnou strukturu pomačkáním a nakonec krátkým, opakovaným prohříváním zastaví přirozenou fermentaci. Čaj je potřeba pečlivě usušit, vytřídit a zabalit. Na výrobu 1 kilogramu finálního produktu spotřebují tanzanští dělníci 4,8 kilogramu čerstvých čajových lístků.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 ̊C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - černý čaj

LUNG CHING - DRAČÍ STUDNA - zelený čaj

JASMÍNOVÝ - zelený čaj
Prohlíželi jste
