

TRIPHALA - prášek
Jsou tři a umí nevídané věci. Prášek z bylin haritaki, amalaki a bibhitaki patří k základním směsím Ajurvédy. Popularitu si získává zejména díky schopnosti harmonizovat, posilovat vitalitu a regenerovat. Starodávná receptura je vystavěna tak, aby pozitivně ovlivňovala tři energie těla – Vata, Pitta i Kapha. Přes pět tisíc let pomáhá. Vyzkoušejte, co dokáže.
Nálev a chuť čaje
Prášek Triphala má světle hnědozelenou až pískovou barvu a zemitou vůni. Chutná kysele a hořce. Můžete si ho zamíchat do vody, čaje nebo mléka.
Původ čaje
Není žádným tajemstvím, ze kterých tří ingrediencí je prášek Triphala míchán. Záhadnější je snad jen poměr jednotlivých složek. Ten ale ponechme starým ajurvédským léčitelům. Vzhledem ke zdravotním přínosům, které Triphala má už tisíce let, se spolehněme na její účinnost. Jak jinak si totiž vysvětlit stále rostoucí celosvětovou oblibu tohoto ne právě nejchutnějšího prášku…
Doslova lze název Triphala přeložit jako „tři ovoce“. Konkrétně jde o plody embiliky lékařské (Phyllanthus emblica), tedy amalaki, vrcholáku myrobalánového (Terminalia belerica), tedy bibhitaki, a vrcholáku tříslovinného (Terminalia chebula), čili haritaki. Podívejme se na každé ovoce zvlášť.
Embiliku čili Amalaki možná znáte jako indický angrešt. Menší opadavý strom pochází z Indie, dnes roste i v Evropě, Jižní i Severní Americe. Jeho plodům se někdy říká „andělské ovoce“. Vypadají opravdu jako angrešt, jsou velké asi 2,5 cm, hladké, světle žluté. Chutnají kysele, trpce a hořce zároveň. Některé zdroje uvádějí, že amalaki je nejbohatší přírodní zdroj vitaminu C na světě. V 10 gramech ovoce je ho stejně jako ve 2 kilech pomerančů nebo 15 kilech jablek. Kromě vitaminu C obsahují tyto plody také vitaminy B1 a B2, vitamin P a minerály (vápník, železo, chrom, zinek, měď, fosfor). Amalaki je ceněno také pro tanin, silný antioxidant. Čerstvé plody lze konzumovat ve slaném nálevu, což potlačuje jejich kyselost. Obvykleji je ale amalaki k dostání jako prášek nebo v kapslích či tinkturách.
Vrcholák myrobalánový je listnatý strom rostoucí v Indii, Malajsii, Barmě, na Filipínách a Srí Lance. Plody jsou světle žluté nebo zelené, vejčité, s jednou peckou. Chutnají svíravě a sladce. Aktivní složkami bibhitaki jsou kyselina galová, ellagická, vitamin C a selen, mangan, draslík, železo i měď.
Vrcholák tříslovinný plodí 3-6 cm dlouhé, oválné peckovice žlutohnědé barvy. Strom, který může dosahovat až 30 metrové výšky, roste v Indii, Nepálu a na jihozápadě Číny. Takzvané haritaki obsahuje zejména chebulosidy, kumariny, vitamin A a další prospěšné sloučeniny. Chutná svíravě a slaně.
Ze všech tří zmíněných plodů je namíchám prášek Triphala. Tradiční postup doporučuje jeho dlouhodobé užívání, a to buď samostatně, nebo s vodou či mlékem. Triphalu je vhodné konzumovat před uložením se ke spánku. Ozdravná kúra začíná 1 lžičkou 1krát denně (během prvního týdne), pokračuje 1 lžičkou 2-3krát denně (během druhého a třetího týdne) a končí 1 lžičkou 1-2krát denně (v posledním týdnu).
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Návod na přípravu
1-2 čajové lžičky prášku rozmíchejte v libovolném množství vody nebo mléka.
Můžete si také připravit pastu: Několik lžiček Triphaly nasypejte do sklenice, přidejte dvakrát tolik vody a rozmíchejte. Pastu můžete ředit podle potřeby bez vzniku nežádoucích hrudek.

























8. 6.
18. 8.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

TULSI (Bazalka posvátná) - bylina

NEEM BIO - prášek
