

Zimní tajemství - ovocný čaj
Jaké je to tajemství, co se ukrylo pod sněhovou peřinu, co vykukuje zpoza těžkých mraků, co se snáší k nebi jako bílé studené chmýří? Zima má pro každého jiné kouzlo. Vůně datlí, skořice, pomerančů a kokosu k němu rozhodně patří. Ovocný čaj Zimní tajemství je bohatší o hřebíček, kiwi i kardamom. Výsledek je přímo báječný. Tajemství, kterému přijdete na kloub po prvním doušku.
Složení
Kousky datlí, Sultánky, Kousky ceylonské skořice, Kokosové plátky, Růžový pepř, Pomerančová kůra, Kardamom, Aroma přírodní, Kiwi, Hřebíček, Okvětní lístky růžeNálev a chuť čaje
Ovocný čaj Zimní tajemství má stejně jako zima mnoho odstínů. Od štiplavě kořeněných přes svěže citrusové až po konejšivě sladké. Nálev je světle žlutý, voní po jablcích a malinách.
I když se může zdát, že tohle je čaj výhradně „zimní“, lze ho směle doporučit i pro teplé jarní nebo letní dny. Nepůsobí těžce, je svěží a chuťově vyvážený.
Původ čaje
Ingredience, ze kterých jsme čaj Zimní tajemství připravili, pocházejí od prověřených evropských dodavatelů. Byly pěstovány, sklizeny, zpracovány i skladovány s ohledem na specifické vlastnosti ovoce, koření i bylin i na uchování aroma, barvy a chuti. Proto jsou po zalití horkou vodou jako čerstvé a nápoj z nich připravený chutná opravdu skvěle. Neobsahují žádné zdraví škodlivé látky, byly v tomto směru opakovaně kontrolovány příslušnými institucemi.
Značnou část objemu čaje tvoří datle, plody datlovníku pravého (Phoenix dactylifera), který pochází z Asie. Dnes se tato palma pěstuje v Tunisku, Španělsku, Maroku i třeba na Kanárských ostrovech. Uvádí se, že jde o jednu z nejdéle pěstovaných rostlin, zmiňována je už v Bibli a výzkumy poukazují na fakt, že cíleně se jejímu pěstování věnovali už lidé v mladší době kamenné. Datlovník dosahuje výšky až 25 metrů, má několikametrové, dlouhé listy a kvete v hroznech. Plodem jsou mimořádně sladké oválné peckovice bohaté jak na přírodní cukry, tak vitamin B a draslík, železo či chlor. Datle bývají konzumovány čerstvé i sušené, z jejich semen se vyrábí datlový olej využívaný v kosmetice.
Skořice se spolu s dalším kořením podílí na specifické chuti čajové směsi Zimní tajemství, zastavme se tedy i u ní. Takzvaná pravá skořice je ta sklizená ze stromu skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum). Obsahuje mnohem méně kumarinu (aromatické sloučeniny, která může ve vyšších koncentracích způsobit jisté nepříjemnosti) než skořice čínská. Ta se ovšem, nejen v čajích, vyskytuje mnohem častěji. Cejlonská skořice má světlejší barvu, je křehká a v chuti jí chybí jakákoli drsnost.
Kokosové lupínky pocházejí z bílé dužiny kokosového ořechu. Dutý plod kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera) je populární především pro její omamnou chuť a vůni. Sušená dužina (kopra) obsahuje velké množství bílkovin, vápníku, železa, mědi nebo hořčíku a fosforu. Slouží jako základ řady pokrmů. Kokosové ořechy mohou vážit až 2,5 kilogramu, na jednom stromu (palmě) se urodí i 60 plodů. Kokosovníky jsou rozšířené ve většině tropických zemí, k nejdůležitějším světovým exportérům patří Indie, Filipíny a Indonésie.
Herbář a blahodárné účinky:












Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Ovocný čaj Zimní tajemství zalijte vodou o teplotě 100 ̊C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















Energetická hodnota: | 10 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0,5 g |
z toho nasycených: | 0,1 g |
Sacharidy: | 0,6 g |
z toho cukry: | 0,6 g |
Bílkoviny: | 0,5 g |
Sůl: | 0,01 g |
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DĚTSKÝ SEN PŘÍRODNÍ - ovocný čaj

KOUZLO VÁNOC - ovocný čaj
