

CHINA MOONLIGHT GREEN - zelený čaj
Je tehdy, když nad yunnanské plantáže starých čajovníků vystoupá bledý měsíc, opásají se česáči velkými koši a vyrážejí sklízet vzácnou úrodu. Za svitu luny a v tichu vysokých hor škubou lístek po lístku. Ještě před tím, než padne rosa, musejí se vrátit do údolí. Tam čaj zpracují tak, aby si uchoval jedinečnou svěžest a nasládlost, které jsou mu přirozené. Toto je příběh čaje China Moonlight Green. Kouzlu legendy podlehnete snadno.
Složení
Zelený čaj CHINA MOONLIGHT 100%Nálev a chuť čaje
Zelený čaj China Moonlight Green je unikátní nejen způsobem sklizně, ale samozřejmě i chutí. Čajovou raritu poznáte podle mimořádné svěžesti kombinované s velmi příjemnou ovocnou nasládlostí. Ačkoli jsou chuť i vůně jemné, přesto působí harmonicky, lahodně. Nálev má krásnou, zlatožlutou barvu.
Původ čaje
Yunnan, to jsou zasněžené hory i opravdové tropy, tradiční chrámy i supermoderní města, rudné doly i plantáže čajovníků. Jihozápad Číny stojí za pozornost, ať už se zajímáte o cokoli. My samozřejmě zamíříme do čajových zahrad. Ty jsou totiž zdrojem čajů jedinečných, světově proslulých a v mnoha případech také velmi vzácných.
Někdy je složité odlišit plantáže čajovníků čínských od okolní zeleně. V Yunnanu jsou totiž keře často vysazovány přímo v lesích nebo na úbočích kopců porostlých divokou květenou. Kdo se chce vypravit do zahrad najisto tradičních, toho čeká několik hodin jízdy autobusem a celodenní trek v horách. Pak teprve stane v místech, kde roste nejlepší čaj světa. V červené půdě, chráněny stromy nebo jinými keři, se zelenají čajovníky 300 až 500 let staré. Majitelé zahrad k nim přistupují s mimořádnou péčí, dobře vědí, že žádné podobné se jim nikdy nepodaří vypěstovat.
Takové ekosystémy jsou totiž velmi křehké a vzácné. Čajovníky, někdy na stinných místech dorůstající až 15 metrové výšky, sousedí se stromy porostlými epifytickými orchidejemi a vodou nasáklými mechy i stromy plodícími nejrůznější ovoce. Není tedy divu, že jejich lístky jsou sladké a svěží zároveň, když rok za rokem absorbují všechny vůně divoké přírody. A je vhodné dodat, že samotní majitelé zahrad si biologické rozmanitosti velmi cení. I když není snadné odolat jednoduššímu způsobu pěstování čajovníků v monokulturách, řada z nich se stále drží tradičních, osvědčených postupů. Díky tomu nemusejí půdu obohacovat o umělá hnojiva nebo chránit rostliny průmyslovými postřiky.
Pěstování čaje totiž, stejně jako diverzita přírodního prostředí, patří ke kulturnímu bohatství Yunnanu. Ten je ostatně proslaven také největším počtem dialektů v Číně, značným množstvím etnických menšin a snad největší turistickou návštěvností v celé zemi.
Přidejme další nej – jeden z nejvzácnějších čajů, který vám můžeme přivézt, je právě China Moonlight Green. Pozoruhodný je nejen místem původu, ale také způsobem zpracování. Čajové lístky pocházejí z několik set let starých, divoce rostoucích čajovníků. Protože se vyskytují v nadmořské výšce kolem 2 100 metrů, musejí za nimi dělníci vyšplhat skutečný kus cesty. A nedělají to náhodně. Lístky vyrážejí sklízet pouze v květnu a v noci, když svítí měsíc. Tehdy se v nich totiž váže oxid uhličitý do takzvaného malátu, aniontu kyseliny jablečné. Ta je přítomna například v jablcích nebo vinné révě a přispívá k jejich kyselé chuti. Přes den ho rostlina spotřebovává.
Ale dost chemie, zpět k čaji. Jakmile se lístky dostanou z kopců ke zpracování, nechávají je dělníci krátce zavadnout, pak je napaří, jemně rolují a pomalu suší. Do světa se tohoto raritního čaje velké množství nedostane. Nenechejte si jeho jedinečnost ujít.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajová lžička na 150-200 ml vody.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- V přikrytém šálku luhujte 2-4 minuty, poté přeceďte.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JASMÍNOVÝ - zelený čaj

KVETOUCÍ LILIE - kvetoucí čaj
