

-
Čaje dle obsažených bylin
- Bambusový čaj
- Čaj z maliníku
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnice čínská
- Heřmánkový čaj
- Jasmínový čaj
- Konopný čaj
- Kontryhelový čaj
- Kopřivový čaj
- Lípový čaj
- Mátový čaj
- Meduňkový čaj
- Modrý čaj s Clitorií
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalvějový čaj
- Šípkový čaj
- Třezalkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
Indický čaj
Indie a čaj k sobě patří jako šálek s podšálkem. Jejich historie je pevně spojena už do 12. století. Záznam popisující užívání listů čajovníku druhu Assam jako zeleniny a pro přípravu nápoje, tehdy učinil holandský cestovatel. O sedm set let později dostalo pěstování čaje v Indii zcela jiný rozměr.… celý popis
-
Aromatická (1)
-
Bergamot (1)
-
Bylinná (2)
-
Citrusová (1)
-
Citrón (1)
-
Harmonická (2)
-
Hořkosladká (1)
-
Hořká (4)
-
Jemná (5)
-
Jemně pikantní (1)
-
Karamel (1)
-
Komplexní (1)
-
Koření (4)
-
Kořeněná (3)
-
Krém (2)
-
Květinová (6)
-
Květová (3)
-
Kyselkavá (1)
-
Lychee (1)
-
Medová (1)
-
Muskatel (1)
-
Muškátová (1)
-
Nahořklá (1)
-
Nasládlá (6)
-
Neutrální (2)
-
Osvěžující (1)
-
Ovoce (3)
-
Ovocná (5)
-
Pikantní (5)
-
Přírodní (5)
-
Sladká (5)
-
Svěží (10)
-
Výrazná (1)
-
Štiplavá (1)
-
Ananas (1)
-
Ashwagandha (1)
-
Banán (1)
-
Bergamot (1)
-
Brahmi (1)
-
Brusinky (1)
-
Citrónová tráva (2)
-
Goji (1)
-
Guduchi (1)
-
Hřebíček (2)
-
Jahodníkové listy (1)
-
Jasmín (1)
-
Kardamom (1)
-
Kurkuma (2)
-
Květ slézu (1)
-
Mango (1)
-
Moringa (3)
-
Mucuna Pruriens (1)
-
Neem (1)
-
Oolong (1)
-
Papája (2)
-
Pomeranč (1)
-
Pomerančová kůra (1)
-
Psyllium (2)
-
Růžový pepř (2)
-
Shatavari (1)
-
Skořice (2)
-
Tulsi (2)
-
Zelený čaj (1)
-
Zázvor (3)
-
Černý čaj (34)
-
Červený rybíz (1)

ASSAM TGFOP 1 - černý čaj

MASALA CHAI - černý čaj

TULSI (Bazalka posvátná) - bylina

ASSAM HATIMARA CTC BOP - černý čaj

MORINGA LISTY - bylina

ANGLICKÝ KARAMEL - černý čaj

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - černý čaj

ASHWAGANDHA BIO - Indický ženšen bylina - prášek

KURKUMA BIO - prášek

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - černý čaj

NEEM BIO - prášek

BYLINNÁ SMĚS ZLATÁ MORINGA (PŘÍRODNÍ)

ASSAM FTGFOP1 1ST FLUSH BAGHMARI - černý čaj

DARJEELING FTGFOP1 - černý čaj

DARJEELING EARL GREY - černý čaj

ASSAM TGFOPI MARGERITA - černý čaj

MUSKATELOVÝ DARJEELING MARGARETS HOPE TGFOP SECOND FLUSH - černý čaj

ASSAM TGFOP - černý čaj

ASSAM TGFOP1 SONIPUR BIO - černý čaj

BRAHMI - prášek

DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - černý čaj

Assam Second Flush BOP Corramore - černý čaj

TRIPHALA - prášek

DARJEELING FTGFOP I FIRST FLUSH BIO - černý čaj
Indický čaj
Indie a čaj k sobě patří jako šálek s podšálkem. Jejich historie je pevně spojena už do 12. století. Záznam popisující užívání listů čajovníku druhu Assam jako zeleniny a pro přípravu nápoje, tehdy učinil holandský cestovatel. O sedm set let později dostalo pěstování čaje v Indii zcela jiný rozměr. Dali mu ho založením prvních plantáží britští kolonizátoři. I přes fakt, že nadvláda impéria královny Viktorie, která se mimochodem nechala roku 1876 prohlásit císařovnou Indie, nebyla pro mnohé obyvatele právě vítaným stavem, čajové zahrady patří k následkům, které zemi rozhodně prospěly.
Oficiálním názvem Indická republika je dnes druhým největším producentem čaje na světě. Uvádí se, že ročně „vyrobí“ asi 900 milionů kilogramů čaje. Největší objem čaje putuje do Ruské federace, Velké Británie a Íránu. Zajímavé také je, že se Indie zároveň řadí k největším světovým spotřebitelům černého čaje. Má kolem 600 tisíc hektarů plochy sloužící k produkci čaje, která zaměstnává více než 3,5 milionů lidí. Většina z nich jsou ženy.
Za zmínku určitě stojí i forma, v jaké čaj Indové konzumují. Nejčastěji je k dostání granulovaný černý čaj vyrobený rozdrcením čajových lístků a prudkým zahřátím. Po zalití horkou vodou ho dochucují mlékem, cukrem, ale i kořením a bylinkami.
Teď už víte o Indii docela dost. Pro dokreslení představy přidáme informaci, že tato jihoasijská země je považována za jednu z možných supervelmocí. Její ekonomika vykazuje hned po Číně nejprogresivnější růst. Indie má úžasnou přírodu, protékají jí tři velké řeky Indus, Ganga a Brahmaputra a zdobí velehorské masivy Himálaje a Karákoramu. Pestrá kultura, řada náboženství a pevné rodinné svazky učarují každému turistovi.
Ale zpátky k čajům – V Indii najdeme řadu oblastí, kde se pěstují. Opravdu kvalitní a špičkové čaje rostou v Darjeelingu, Assamu a Nilgiri. V Darjeelingu se plantáže zakládaly v nadmořských výškách 1000-2500 metrů. Kombinace chladného podnebí, pravidelných srážek, silného slunce a častého větru dává čaji svěží, jemně bylinkovou chuť. Assam naproti tomu disponuje nižší nadmořskou výškou a stabilním počasím. V čajové produkci se odráží výrazná chuť s lehkou nasládlostí a často medovým aroma. V Nilgiri rostou čajovníky v nadmořské výšce 600-2750 metrů. Čaje chutnají lehce kořenně a nasládle. Často se používají do sáčkových směsí a aromatizovaných čajů.