

-
Čaje dle obsažených bylin
- Bambusový čaj
- Čaj z maliníku
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnice čínská
- Heřmánkový čaj
- Jasmínový čaj
- Konopný čaj
- Kontryhelový čaj
- Kopřivový čaj
- Lípový čaj
- Mátový čaj
- Meduňkový čaj
- Modrý čaj s Clitorií
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalvějový čaj
- Šípkový čaj
- Třezalkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
Oolong
Oolong, modrý čaj, modrozelený, polozelený, černozelený, červený? Každopádně čaj nádherné chuti a s hezkou legendou. Příběh čaje Wu Lung, z jehož názvu se zkomolením stal Oolong, tedy Černý drak, vypráví o sběrači čajů. Jak tak chodil po zahradě a škubal nejlepší lístky, narazil na keř mimořádné… celý popis
Z magazínu o čaji
- Nebojte se čajových rituálů, vyzkoušejte Gong Fu Cha
- Jak se narodil čaj a kdo ho pak ukradl
- Čajopis aneb voňavé cesty… po Číně
- 1. Jak rozeznat čaj od kvalitního čaje?
- 2. Konvička plná zdraví. Uvařte si sypaný čaj!
-
Ananas (1)
-
Aromatická (1)
-
Broskev (1)
-
Dřevitá (1)
-
Granátové jablko (1)
-
Jahoda (1)
-
Jasmín (1)
-
Jemná (1)
-
Karamel (3)
-
Komplexní (1)
-
Kořeněná (1)
-
Krém (1)
-
Květinová (4)
-
Lehká (1)
-
Medová (1)
-
Mléčná (1)
-
Mírně nasládlá (1)
-
Mírně sladová (1)
-
Nasládlá (5)
-
Ovoce (3)
-
Ovocná (4)
-
Ořechy (3)
-
Oříškový podtón (2)
-
Plná (1)
-
Přírodní (1)
-
Rybíz (1)
-
Skořice (1)
-
Sladká (3)
-
Svěží (1)
-
Trnka (1)
-
Uzená (1)
-
Zemitá (2)
-
Čokoláda (1)
-
Ženšen (1)

OOLONG SE SKOŘICÍ

DRAČÍ ČAJ - směs

DEVĚT POKLADŮ ČÍNY - směs

MILK OOLONG

OOLONG TIE KUAN YIN, Železná bohyně milosrdenství

OOLONG ŽENŠEN SUPERIOR

CHINA MILKY OOLONG PREMIUM

OOLONG KRÉMOVÝ KARAMEL

OOLONG CHINA SE CHUNG

OOLONG SMOOTH

OOLONG TIE KUAN YIN S KVĚTY JASMÍNU

FORMOSA OOLONG SUPERIOR

OOLONG FORMOSA FANCY

BIO OOLONG WHITE DOWNY

CHINA OSMANTHUS OOLONG

CHINA PHOENIX DAN CONG - oolong

CHINA OOLONG HIGHLAND

CHINA HAICHA - oolong

CEYLON IDULGASHINNA BLUE NETTLE BIO - Oolong

Keňa Oolong Embu County

TAIWAN NANTOU MING JIAN HONG SHUI OOLONG

Gruzínský oolong Guria

TANZANIA USAMBARA OOLONG TEA

China Fine Oolong
Oolong
Oolong, modrý čaj, modrozelený, polozelený, černozelený, červený? Každopádně čaj nádherné chuti a s hezkou legendou.
Příběh čaje Wu Lung, z jehož názvu se zkomolením stal Oolong, tedy Černý drak, vypráví o sběrači čajů. Jak tak chodil po zahradě a škubal nejlepší lístky, narazil na keř mimořádné vůně. Když přišel blíž, uviděl kolem jeho větví omotaného velkého černého hada. Samozřejmě se nemohlo jednat o nic menšího než o znamení, že jde o nejlepší čajovník široko daleko. Skutečně – z lístků keře vznikl mimořádně dobrý a zároveň zvláštní čaj. Dodnes se prý Oolongy vyrábějí jen z potomků onoho keře.
Anebo… polofermentované listy Wu Lungu připomínají tvarem čínského draka.
Vyberte si podle libosti. A přitom si buďte jisti, že Oolongy vás polapí silnou vůní a velmi bohatou, sladce natrpklou a dlouho doznívající chutí.
Různý stupeň fermentace, různé chutě, vůně i vzhled
Čínské částečně fermentované čaje, tedy Oolongy, mají asi 3 tisíce druhů. Odlišit je od sebe nebývá snadné. Nejjednodušším poznávacím znakem je stupeň fermentace. Podle něj dělíme tyto čaje na fermentované mezi 50-70 procenty, okolo 40 procent, nad 20 procent a pod 20 procent.
Výroba Oolongů vypadá takto: Lístky se hned po sběru nechají krátce zavadnout na přímém slunci, pak se jemně naruší jejich struktura ručním přehazováním na ošatkách z bambusu nebo ve speciálních rotačních koších. Procedura se několikrát opakuje s přestávkami na odpočinutí lístků. Už v této fázi probíhá v listech kontrolovaná fermentace. Říká se tomu příhodně vytřásání zeleně. Na konci je sklizeň asi o čtvrtinu lehčí a lístky zavoní krásně květinově. Pak se prudce vyhřívají, ochlazují, rolují nebo granulují a suší.
Zajímavostí je, že při formování používají farmáři odpradávna jemné rostlinné oleje a vosky. Díky nim se jednotlivé lístky neslepují, čaj déle vydrží a nepohlcuje tolik okolní vlhkost. Nakonec se Oolongy různě dlouho a intenzivně vyhřívají, čímž získávají odlišné chutě a aroma.