

DARK OOLONG 1ST GRADE
Vysoké kopce a chladné povětří dávají čajům z Fujianu svěžest i sladkost. Od doby dynastie Ming zpracovávají dělníci v čajových zahradách jemné lístky tak, aby nebyly ani zelené, ani černé. Polozelené oolongy jsou proto sladké a komplexní. Speciální Dark Oolong je z těch, kterým se navíc dostalo specifických kouřových tónů dřevěného uhlí a čokolády. Těšte se na šálek barvy jemné whisky a chuti delikátní, podmaňující.
Složení
Oolong 100%Nálev a chuť čaje
Čaj Dark Oolong 1st Grade dává nálev tmavě jantarové barvy. Po prvním zalití chutná sladce, lehce čokoládově a příjemně kouřově. Každý další nálev poskytuje nové a nové kombinace chutí.
Původ čaje
Fujian se rozkládá na jihovýchodním pobřeží Číny. Jde o jednu z kulturně a jazykově nejrozmanitějších oblastí současné Čínské lidové republiky. Co se čaje týká, i tam si drží stálé místo mezi světovými producenty. Díky klimatickým, geografickým a ekologickým podmínkám pěstují lidé ve Fujianu čaje rozmanitých charakteristik. Mají s nimi několik tisíciletí zkušeností, ovšem jejich klasifikace je mnohdy velmi obtížná. Podle některých zpráv se v Číně vyrábí až 8 tisíc druhů čaje. Podle nejznámějšího rozlišení jde o čaje černé (kterým se tam říká červené; jsou plně fermentované), zelené, bílé, žluté, Pu Erhy (dodatečně fermentované), ovoněné, formované a zakouřené. Na seznam přidejme ještě čaje částečně fermentované, tedy oolongy. Mezi ně patří i tato specialita.
Oolongů je údajně známo kolem 3 tisíc typů. Někdy se jim říká čaje modrozelené, ačkoli modrá barva je to poslední, co byste u nich našli. Nejvíc oolongů vyrábějí právě ve Fujianu. Rozkládá se na ploše 120 tisíc km 2 , počet obyvatel je uváděn kolem 34,7 milionů. V provincii žije mnoho etnických skupin jako například Hui, Miao, Manchu. Fujian má subtropické podnebí, v některých oblastech prší téměř celý rok. Na většině území však mívají sušší zimy a vlhčí léta. Roční průměrné srážky se pohybují od 1 400 po 2 000 mm, teploty od 17 do 21 °C. Krajina je hornatá, zalesněná z více než 60 procent.
Turisty láká Fujian po celý rok, a to jak svými historickými památkami, tak krásnými kopci s mohutnými skalami, průzračnými řekami a buddhistickými svatyněmi. K vyhledávaným atrakcím patří také rozlehlé čajové zahrady. Znalci uvádějí, že čaj se v provincii pěstuje víc než 1 600 let. Její specialitou je však oolong, který ve Fujianu „vynalezli“ před 400 lety. Jeho výroba je komplikovaná a liší se podle požadovaného stupně fermentace. Jednoduše: čajové lístky se nechají 10-20 minut zavadnout na slunci, pak se pomačkají a protřásají na ošatkách. A to až čtyřikrát za sebou, vždy s asi dvouhodinovým odstupem. Proces je u konce, když čaj specificky voní, což pozná jen skutečně zkušený znalec. Pak je potřeba lístky prudce a krátce zahřát, rychle zchladit a rolovat. A to při vysokých teplotách. Hotový čaj je ještě potřeba dosušit.
Spolu s čajem oolong se z Fujianu do světa dostal také čajový obřad Gong Fu Cha, který je právě pro oolongy skvělý. Pokud vás zajímá, jak na to, přečtěte si náš článek v Magazínu.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Oolong zalijte vodou o teplotě 80-90 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

OOLONG TIE KUAN YIN, Železná bohyně milosrdenství
