

Herbář a účinky mochyně peruánské
Třešeň Inků, zlatá bobule nebo angrešt Mysu Dobré naděje. I když to tak nevypadá, všechny tyto různorodé názvy patří plodům mochyně peruánské. Neboli oranžovým kuličkám physalisu, jak jej v posledních letech nacházíte v nabídce obchodů.
A pokud jste je dosud přehlíželi, měli byste to napravit:
-
chrání před degenerativními nemocemi jako např. artritidou, ztrátou centrálního vidění apod.
-
posilují imunitu a bojují proti zánětům,
-
rychleji navozují pocit sytosti, což oceníte při redukci hmotnosti,
-
snižují krevní tlak,
-
jsou prospěšné pro náš nervový systém, ledviny a játra,
-
zlepšují zrak,
-
doporučují se nastávajícím maminkám pro zdravější průběh těhotenství,
-
užívají se také jako součást prevence nástupu rakoviny,
-
jsou bohaté na antioxidanty.
Přestože má údajně původ v jihoafrickém Mysu Dobré naděje, nejčastěji se s mochyní peruánskou setkáte v Jižní Americe. Přirozeně se vyskytuje hlavně v Kolumbii, Peru, Bolívii či Venezuele. Naleznete ji ale i v dalších částech světa včetně Evropy a Asie.
Její plody, oranžové kuličky připomínající cherry rajčátka, jsou zahaleny v jakoby papírovém plášti. Physalis si dlouhodobě udržuje punc vzácného ovoce. V gastronomii se jeho užití bohužel stále omezuje na pouhou dekoraci. A to i přes velmi příjemnou chuť kombinující ananas a jahody s lehkou kyselostí. Ze zralých plodů mochyně se však vyrábí výborné marmelády a kompoty či se konzumují sušené. Takto zpracované ovoce se skvěle hodí do čajových směsí nebo třeba do jogurtů a mléčných koktejlů.
Konzumace není omezená, jen pozor na nezralé plody, které mohou být toxické.