

Herbář a účinky mochyně peruánské

Třešeň Inků, zlatá bobule nebo angrešt Mysu Dobré naděje. I když to tak nevypadá, všechny tyto různorodé názvy patří plodům mochyně peruánské. Neboli oranžovým kuličkám physalisu, jak jej v posledních letech nacházíte v nabídce obchodů.
Přestože má údajně původ v jihoafrickém Mysu Dobré naděje, nejčastěji se s mochyní peruánskou setkáte v Jižní Americe. Přirozeně se vyskytuje hlavně v Kolumbii, Peru, Bolívii či Venezuele. Naleznete ji ale i v dalších částech světa včetně Evropy a Asie.
Její plody, oranžové kuličky připomínající cherry rajčátka, jsou zahaleny v jakoby papírovém plášti. Physalis si dlouhodobě udržuje punc vzácného ovoce. V gastronomii se jeho užití bohužel stále omezuje na pouhou dekoraci. A to i přes velmi příjemnou chuť kombinující ananas a jahody s lehkou kyselostí. Ze zralých plodů mochyně se však vyrábí výborné marmelády a kompoty či se konzumují sušené. Takto zpracované ovoce se skvěle hodí do čajových směsí nebo třeba do jogurtů a mléčných koktejlů.
Konzumace není omezená, jen pozor na nezralé plody, které mohou být toxické.