

YACON - bylina
Vytrvalá, až třímetrová bylina je v jihoamerických Andách pěstována zejména pro své hlízy a listy. Od peruánských indiánů doputovaly zvěsti o Yaconu až do Japonska. Vyzkoušejte nálev z jeho listů taky. Nechutná vůbec špatně.
Složení
Yacon 100%Nálev a chuť čaje
Světle hnědá nebo tmavě jantarová. Tak lze popsat barvu odvaru, který získáte z Yaconu. Chuť je velmi jemná, nenápadná, bez ostrých kontur. Vůně skoro žádná. O ně ostatně při popíjení tohoto zázraku peruánských pralesů ani moc nejde.
Původ čaje
Rostlina původně z And je dnes tak populární, že ji pěstují i v Japonsku, na Tajwanu nebo Novém Zélandu. Velmi vzácně se objevuje také v Evropě. Přesto patří Yacon (Smallanthus sonchifolius) především k Peru a jeho indiánům.
První písemnou zmínku o trvalce tmavě zelené barvy nacházíme v roce 1615. Felipe Guaman Poma de Ayala, který popsal legendy a vztahy dávných indiánů, ji zařadil na seznam 55 plodin pěstovaných endemicky v jihoamerických Andách. Místní obyvatelé používali jak hlízy, tak listy Yaconu s velkou oblibou.
Yacon má několik desítek regionálních jmen – aricoma, arboloco, colla, ipio, mexican potato, taraca… Vždy jde ale rostlinu vysokou 1,5-3 metry připomínající vzhledem svých listů celer. Pod zemí vytváří Yacon trsy hlíz, přičemž jedna hlíza může vážit až 0,5 kg. V čerstvém stavu jde o mimořádně chutnou, sladkou zeleninu. Hlízy se pojídají čerstvé nebo pečené, dušené, pražené a sušené na slunci. Často se z nich také připravují džusy a sirupy, které jsou nízkokalorické.
Stejně populární jsou v Jižní Americe, ale dnes už i jinde na světě, listy Yaconu. Inkové je užívali při náboženských rituálech. Podobně jako Vilcacora, Muňa muňa nebo Chuchuhuasa si nacházejí cestu do mnoha evropských domácností.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Yacon zalijte studenou vodou (1-2 čajové lžičky na 1,5-2dl).
- Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 5 minut.
- Přeceďte a popíjejte 3x denně před jídlem nebo kdykoli během dne.

























31. 1.
23. 1.
26. 10.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

LAPACHO MATTO GROSSO

MUŇA MUŇA (Minthostachys setosa) - bylina

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ PLOD - DRCENÝ
Prohlíželi jste
