

Karkade: Atraktivní nápoj s interesantními účinky

Odkud přilétá ibis
V Itálii nebo Egyptě mu říkají carcadè, v Senegalu je to bissap, v Panamě saril. A tím výčet jeho jmen rozhodně nekončí. Teď se ale raději věnujme tomu, jak vlastně ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) vypadá a kde roste. Jde o jednoletou bylinu z čeledi slézovité dorůstající nejvýše dvou metrů. Její zelené listy jsou protkány červenými žilkami. Ibišek je ale zajímavý díky květům, jejichž červené kalichy kyselé chuti se používají jako potravina i léčivo. Už od dob starověkých faraonů! Právě tehdy přišel ke svému jménu – získal ho podle ibise, posvátného ptáka ztělesňujícího boha Thovta.
Ibišky, lidově čínské růže, se pěstují především v Indii, Číně a Africe, narazit na ně můžete v tropech a subtropech. Dosud bylo identifikováno přes 200 druhů ibišků, některé se vyskytují také na jihu Evropy (coby oblíbené okrasné rostliny).
Srovná tlak, aktivuje hubnutí, ochrání játra
Léčivé vlastnosti karkade zmiňuje už Ebersův papyrus, starověký lékařský zápis nalezený v egyptském Luxoru, jehož vznik byl archeology zasazen do doby kolem roku 1150 před naším letopočtem. Zahrnuje několik stovek předpisů, ale taky zaklínadla zbavující nemocí a démonů.
Závěry současných výzkumů jsou sice méně magické, ovšem mnohem více podložené fakty. Karkade obsahuje mimo jiné flavonoidy, quercetin, cyanin, kyselinu šťavelovou, kyselinu citronovou, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin C, karoten a mastné kyseliny. Díky nim se uplatňuje jako silný antioxidant a prostředek k regeneraci buněk.
K nejčastěji citovaným účinkům karkade patří pozitivní vliv na přirozenou obranyschopnost, podpora hojení tkání, tvorby kolagenu a zpevnění chrupavek i kostí. Konzumace nálevu karkade pozitivně ovlivňuje optimalizaci systolického i diastolického krevního tlaku, řada studií poukazuje na možnou schopnost snižovat hladinu HDL cholesterolu (tzv. hodný cholesterol mírnící riziko usazování LDL cholesterolu v tepnách). Díky tomu napomáhá správné činnosti srdce a cévní soustavy.
Zároveň bylo zjištěno, že nálev z kalichů ibišku súdánského má potenciál snižovat hladinu cukru v krvi a tím zabraňovat přibírání na váze případně aktivovat odbourávání tuků. Popisuje se vliv ibišku na hladinu estrogenu – některé ženy ho používají k vyvolání menstruace, což pro jiné může představovat značné riziko.
Na závěr výčtu úžasných vlastností musíme doplnit upozornění: U citlivých lidí může konzumace karkade způsobit alergickou reakci. Také kombinace s vybranými léky je potřeba dobře zvážit, zvláště jde-li o přípravky na vysoký krevní tlak nebo cukrovku. Stejně tak doporučujeme se karkade vyhnout během těhotenství a kojení. Obecně platí, že pokud se vás výše uvedená upozornění netýkají, postačí denně 2-3 šálky.
S mátou, zázvorem, hřebíčkem nebo rumem? Záleží na vás
Jak píšeme na začátku, karkade má výrazně kyselou chuť. Obvykle se proto podává s cukrem a citronovou šťávou, bývá také součástí bylinných čajů. To platí zejména pro Evropu.
V Africe, kde je ibišek doma, narazíte na karkade na každém tržišti. Senegal si ho zvolil jako národní nápoj, nazval ho bissap a připravuje ho s mátou nebo zázvorem. V Ghaně mu zase říkají sobolo, v Nigérii zobo. Za zmínku také stojí, že Súdánci (stejně jako Egypťané) se bez něj neobejdou na žádné svatbě.
Pokud v Karibiku narazíte na aquas frescas vězte, že jde o nápoj z čerstvé šťávy ibišku. Na Jamajce ho dostanete s cukrem, hřebíčkem, skořicí a trochou bílého rumu. Podává se chlazený, je součástí místních vánočních tradic. Obyvatelé Panamy používají karkade k výrobě nápoje saril – kalichy vaří s nasekaným zázvorem, cukrem, hřebíčkem, skořicí a muškátovým oříškem.
Až vám v Thajsku nějaký trhovec nabídne plastový sáček naplněný červeným nápojem s ledem, jistě půjde o silně slazené karkade, v tomto podání grajeab.
Inspirovali jste se? Rudě zbarvené kalichy ibišku súdánského rozhodně vyzkoušejte. Stačí 1-2 čajové lžičky zalít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Pak přecedit a experimentovat podle chuti a nálady.