

Herbář a účinky opuncie
Pichlavá hruška. Tak se říká plodu jednoho z nejznámějších jedlých kaktusů. U nás je známý také pod názvem nopál. A ano, právě z tohoto usušeného sukulentu pochází ona mouka na nopálový chleba.
Seznamte se s ostnatou pýchou Mexika:
-
snižuje cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a upravuje zažívání,
-
pomáhá s redukcí hmotnosti,
-
přispívá k prevenci vzniku vředů,
-
pročišťuje organismus,
-
zbavuje kocoviny a migrény,
-
chrání játra a srdce,
-
odstraňuje příznaky premenstruačního syndromu,
-
posiluje zuby a kosti,
-
urychluje hojení ran,
-
tlumí příznaky osteoporózy,
-
vyživuje pleť, vlasy i nehty.
Opuncie je jedlý kaktus, jehož původním domovem bylo Mexiko. Postupně se ale rozrostl po celé západní délce Jižní i Severní Ameriky a po osídlení tohoto kontinentu byla převezena i do zbytku světa. Dobře se jí daří v Evropě i Austrálii, k nalezení je také v Indii či některých částech Afriky. Přesto zůstávají hlavními producenty Mexiko, Bolívie a Brazílie.
Ostnatá stélka opuncie se zpracovává do vegetariánských pokrmů a salátů. Hlavním tahounem zájmu jsou ale velké, jasně červené plody. Ty se po oloupání mohou konzumovat čerstvé a svou strukturou připomínají fíky. Obsahují poměrně hodně semen, které jsou ale velmi tvrdé, což trochu kazí požitek. Velmi zajímavé jsou ovšem i listy opuncie. Ty se používají k ozdobě i dochucení jídel a v sušené podobě slouží k přípravě chutného nálevu. Vyhnout by se opuncii ale měly těhotné a kojící ženy, jinak si ji můžete dopřát dle libosti.