

PAPÁJA LIST
Znáte ji spíš z regálů s exotickým ovocem. Někdo si ji možná utrhl při toulkách po Střední Americe. Ale listy? Listy papáji jsou mezi bylinkáři poměrně velkou novinkou. Přitom je domorodci používají při bolestech zubů a nervů. Nové výzkumy navíc naznačují potenciál i v oblasti prevence civilizačních neduhů. Chutnají sladce, jemně, v závěru mírně nahořkle.
Složení
Papája list 100%Nálev a chuť byliny
Nálev z listů papáji má tmavě žlutou barvu. Vůně je velmi nevýrazná, trochu připomíná čerstvě usušené seno. Chuť lze popsat jako jemnou, nasládlou, na konci nepatrně hořkou.
Původ byliny
Plod papáji získal za dob Kryštofa Kolumba přezdívku ovoce andělů. Je ovšem pravdou, že dříve než španělští a portugalští mořeplavci, znali sladké ovoce vzhledem připomínající hrušku domorodí středoameričtí indiáni. V tomto případě ale o papáju se žlutou dužinou a tisícovkou peciček nejde. Neméně zajímavé jsou totiž z hlediska obsahu zdraví prospěšných látek také její listy.
Mohutné byliny připomínající vzhledem stromy dorůstají až 10 metrů. Pocházejí ze Střední Ameriky, pěstují se ale takřka všude v tropech. Papája obecná (Carica papaya) má dutou lodyhu (vypadá jako kmen), sladce vonící květy vyrůstají v úžlabí listů. Plodem papáji jsou bobule vážící 0,5-10 kilogramů.
Velké, až 75 centimetrů dlouhé, opadavé listy připomínají tvarem lidskou ruku. Vybrané světové kuchyně používají mladé listy podobně jako zeleninu – zapracováním do nejrůznějších pokrmů. Stejně jako nezralé plody, obsahují i mladé listy papáji mimořádně zdraví prospěšné látky.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Papaju listy zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 2 čajové lžičky na 2,5 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 2 lžičky navíc.
- Necháme 8 minut lůhovat.
- Scedíme, teplý nápoj popíjíme 2 x denně.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Degustační balíček Oolong

SIBIŘSKÝ ŽENŠEN KOŘEN (Eleutherococcus senticosus) - bylina
