

BAOBAB BIO (Adansonia grandidieri) - prášek
„Ty tvé baobaby se trochu podobají hlávkám zelí, zasmál se Malý princ.“ Můžete mít k veselí taky důvod. Prášek z plodů slavného stromu vám bude chutnat a využijete ho nejen jako přirozený zdroj železa a vitaminu C, ale také coby přísadu do dezertů, nápojů nebo salátů. Africký dlouhověký krasavec je vyslancem pevného zdraví a pohody.
Složení
Baobab 100%Nálev a chuť čaje
Bílý, velmi jemný prášek z plodů Baobabu chutná mimořádně příjemně. Je výrazně sladkokyselý a svěže vonící.
Původ čaje
Baobab prstnatý (Adansonia digitata) je tvarem mimořádně zajímavý listnatý strom dorůstající až 25 metrů. Vyniká velmi širokým kmenem a mohutnými kořeny. Koruna je skromnější, proto se o baobabu říká, že roste „vzhůru nohama“.
Tak neobvyklý strom je samozřejmě opředen řadou mýtů a legend. Přírodní kmeny žijící podél řeky Zambezi věří, že baobaby se svou mohutností tak pyšnily, až nahněvaly bohy, kteří je vytrhali ze země a vrazili zpátky korunami dolů. U řeky Limpopo se zase traduje, že chlapec, který se vykoupe ve vodě používané při zpracování kůry baobabu, vyroste ve velikého muže. Ženy bydlící poblíž baobabů mívají údajně mnoho dětí. Jeden baobab v národním parku Kafue prý ve svém mohutném kmeni uvěznil čtyři dívky, do nichž se zamiloval. Dnes je v jeho koruně postaven dům, ve kterém lze za bouřlivých nocí skutečně slyšet nářek uvězněných děvčat.
Baobaby se dožívají více než 1000 let, jsou opadavé, jejich listy připomínají pět prstů ruky. Kromě vzhledu poutá baobab pozornost také těžkými, bílými a silně vonícími květy. Otevírají se pouze na jednu noc, opylují je netopýři podčeledi Pteropodinae. Po odkvětu vytváří baobab velké plody vejčitého tvaru s tvrdým oplodím. Právě jejich dužina slouží k výrobě vysoce ceněného prášku.
Tyto stromy jsou typické pro africkou krajinu, byly ale vysazovány také na Madagaskaru a v Indii. Název baobab pochází z arabštiny a je překládán jako „otec mnoha semen“. V Africe patří baobab mezi cenné zdroje potravy. Jeho listy se používají ke krmení přežvýkavého dobytka, šťavnaté dřevo vyhledávají v období sucha sloni. Plody baobabů konzumují místní obyvatelé buď čerstvé, nebo je vysušené rozpouštějí v mléce či vodě. Mladé čerstvé listy se používají k přípravě omáček, nebo je z nich vyráběn prášek lalo. Ze semen baobabů lze lisovat olej.
Pudrový prášek vyrobený z dužiny plodů obsahuje o 50 procent více vápníku než špenát a 3x více vitaminu C než pomeranč. Čistý přírodní produkt je zároveň bohatý na vlákninu a minerální prvky jako železo, hořčík, vápník a draslík. Díky tomu se výborně uplatňuje při potřebě posílení vitality, optimalizace zažívání a prevence mnoha neduhů. Často bývá doporučován při nedostatku železa v krvi. Baobab – prášek je zároveň vhodný v případech celkového vyčerpání a únavy, napomáhá regenerovat svaly a kosti.
Podle celostní medicíny se konzumace prášku z plodů baobabu příznivě podepisuje na trávení, udržování optimální hladiny cholesterolu. Prospívá také při obtížích horních cest dýchacích a revmatických chorobách.
Baobab – prášek by neměl projít tepelnou úpravou. Stačí ho rozmíchat v nápoji, přidat do smoothie, jogurtu nebo na dezert.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Návod na přípravu
- Čajovou lžičku prášku rozmíchejte v trošce vody na kaši.
- Kaši můžete rozředit vodou, džusem nebo šťávou.
- Doporučená denní dávka 1-3 čajové lžičky.




















1. 11.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

LUCUMA BIO - prášek

ČAGA SIBIŘSKÁ BIO houba (Chaga sibiřská, Inonotus obliquus) prášek

PAMPELIŠKOVÁ KÁVA Z PRAŽENÉHO KOŘENE
Prohlíželi jste
