

BRUSINKA BIO (Vaccinium vitis-idaea) prášek
Červené plody na nízkém keříku, co chutnají sladce i nahořkle a užívají se k podpoře močových cest i k zahnání zánětů? Ano, brusinky jistě znáte. Možná jste ale nevěděli, že jsou zdrojem mnoha vitaminů, antioxidantů, tříslovin, flavonoidů a minerálních látek. A že existují také v práškové podobě, kterou si užijete na sto různých způsobů. Dopřejte si brusinky v BIO kvalitě. Ke svačině, v koktejlu nebo na dezertu.
Složení
Brusinky 100%Nálev a chuť byliny
Prášek z brusinky má sytou červenooranžovou barvu, příjemnou, kyselkavou vůni a sladkokyselou chuť. Hodí se do nápojů, kaší i dezertů.
Původ byliny
Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea) roste v nížinách i v horách, v Evropě i v Asii. Narazit na ni můžete také v Severní Americe nebo za polárním kruhem. Její stanoviště obvykle charakterizují rašelinné půdy, svahy kopců a vysoko položené jehličnaté lesy. Rostlina z čeledi vřesovcovité (kam jsou mimo jiné řazeny třeba rododendrony, klikvy a vřesy) si pro svou oblibu získala mnoho lidových názvů. Najdeme mezi nimi jména jako kalinka, kyselinka nebo červená borůvka.
Plazivý keřík dorůstající do výšky maximálně 25 centimetrů může připomínat příbuznou brusnici borůvku (Vaccinuim myrtillus). Na rozdíl od ní je ale brusnice brusinka stálezelená, kvete v převislých hroznech a plodem je nejprve zelená, pak bílá a nakonec červená bobule. Brusinka v našich lesích neroste tak často jako borůvka a je chráněna zákonem. Její plody se tedy ve volné přírodě sbírat nesmějí.
O to lepší důvod, vychutnávat si je v práškové podobě a BIO kvalitě. Náš evropský dodavatel pěstuje brusinky v systému organického zemědělství a zpracovává jen zralé a zdravé plody. Po očesání je potřeba plody usušit, nasekat a namlít na jemný prášek. Samozřejmě bez přidání jakýchkoli barviv, pojiv nebo dochucovadel. Čistý prášek z brusinek je bohatý na karotenoidy, flavonoidy, glykosidy, antokyany, třísloviny. Obsahuje také vitaminy A, B, E a C, nechybí železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík a další minerální látky.
Právě jedinečnému složení brusinek lze přičítat jejich oblibu v tradiční medicíně a stovky let používání. Obvykle se brusinky doporučují při obtížích močového ústrojí, a to především pokud jde o záněty. Herbáře píší také o schopnostech dezinfikovat, pomoci při horečkách, únavě a střevních obtížích. Díky vitaminům jsou brusinky vhodnou volbou v rámci posílení obranyschopnosti.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
Návod na přípravu
- Brusinkový prášek je možné používat prakticky jakkoli.
- Můžete ji přidat do vody, džusu, kaší, jogurtu, přidejte do smoothie, nasypejte na domácí zákusky nebo snídaňové kaše. Výborně chutná také v omáčkách.
- V případě přípravy čaje se doporučuje zalít 1 čajovou lžičku 250 ml vroucí vody.
- Doporučená denní dávka 1 čajová lžička 2x denně.

























11. 3.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MLADÝ ZELENÝ JEČMEN MLETÝ

ČERVENÁ ŘEPA BIO ( Beta vulgaris var. vulgaris) - prášek
