

CEYLON OP KENILWORTH - černý čaj
Zelený ostrov v Bengálském zálivu se dnes jmenuje Srí Lanka. Čajoví fandové mu ale neřeknou jinak než Cejlon. Také v logu tamních čajů se objevuje původní název Ceylon Tea. Znají ho lidé od Virginie po Vladivostok. Nejzásadnější vývozní artikl země najdete v plechovkách nebo krabičkách se lvem držícím meč. Tenhle chutná hladce, svěže a karamelově.
Složení
Černý čaj Ceylon OP 1 100%Nálev a chuť čaje
Stačí přivonět. A jste lapeni. Ceylon OP Kenilworth uchvátí velmi libým, ovocně sladkým aroma. Nálev má tmavší hnědooranžovou barvu. V prvním doušku zaznamenáte svěžest, slabý podkres dřeva a karamel téměř smetanový. Kdo bude dobře hledat a vychutnávat, objeví i sušené ovoce.
Původ čaje
Cejlon, tedy do roku 1972 Srí Lanku, určitě znáte. Čajová velmoc se k zelenému zlatu dostala více méně náhodou. Když roku 1869 postihla místní kávovníky epidemie zhoubné plísně a všechny keře vyhubila, stála země na pokraji vážné krize. Naštěstí tady byl čaj a James Taylor, který se o jeho rozšíření mezi rolníky zasloužil nejvíce. Nejen, že ho pomáhal sázet, ale obyvatele učil také vše potřebné o jeho sklizni a zpracování. Tak se z tehdejšího Cejlonu pomalu stávala země čaje. V roce 1965 dokonce vyšplhala na první příčku světových vývozců.
Dnes pokrývají plantáže čajovníků čínských (Camellia sinensis) přibližně 4 procenta plochy Srí Lanky a dávají práci více než milionu lidí. Sklizeň je plně v kompetenci mladých žen a dívek. Denně každá nasbírá 12-20 kilo čaje, z valné většiny jde o první lístky a pupeny. Nechávají se zavadnout a fermentovat. Na vlhkosti, teplotě a délce tohoto přirozeného procesu závisí kvalita čaje. Proto je mimořádně pečlivě sledován. Po sušení horkým vzduchem je čaj tříděn nebo drcen.
Ceylon OP Kenilworth, jak název vypovídá, pochází z proslulé zahrady Kenilworth ležící v oblasti Ginigathhena. Jde o západní část Srí Lanky protkanou vodopády a pokrytou hustými zelenými lesy. Hornatou krajinu křižují klikaté silničky a podle mnohých cestovatelů patří k místům, které na Srí Lance nesmí turista minout. Ještě jedna zajímavost se s tímto čajem pojí –lístky čajovníků ze zahrady Kenilworth jsou typicky dlouhé a celé.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vroucí vodou, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























28. 2.
21. 10.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CHINA GUNPOWDER - zelený čaj

CEYLON UVA PEKOE - černý čaj
