CHINA SENCHA BIO- zelený čaj
Sencha je klasika. Prozradí ji krásné, dlouhé a celé lístky tmavě zelené barvy i skutečně příjemná, mírně nasládlá chuť. Tentokrát vám představujeme nejtypičtějšího zástupce japonských zelených čajů – dovezeného z Číny. Nechybí mu vůbec nic. Je totiž vyroben na základě spolupráce obou zemí, a tak můžeme China Sencha BIO doporučit každému zkušenému Manuakovi. A pozor: Ani čajovým začátečníkům by neměla uniknout.
Složení
Zelený čaj Bio Sencha 100%Nálev a chuť čaje
China Sencha BIO je vhodná jak pro běžné popíjení, tak k výjimečným příležitostem. Nálev má jasnou, žlutou barvu, chuť je nejprve lehce svíravá, později příjemně nasládlá a v závěru mírně květinová. Sencha voní svěže, trávově.
Původ čaje
Čínskou provincii Zhejiang zná každý, kdo se někdy potuloval světem kvalitních zelených čajů. V kopcovité krajině na východním pobřeží země roste několik stovek kultivarů čajovníků čínských (Camellia sinensis), z nichž místní rodiny vyrábějí řadu druhů – od Gunpowderu přes Dračí studnu až po Senchu.
Pokud jde konkrétně o městskou prefekturu Shaoxin, odkud jsme tuto Senchu přivezli, je dobré vědět, že leží na severu provincie a oplývá bohatým kulturním i přírodním zázemím. Starobylá oblast s více než 2 500 let dlouhou historií láká turisty zdaleka i zblízka. Takřečené „Orientální Benátky“ charakterizují stovky mostů a autentická atmosféra tichého vodního světa. Kromě proslulého rýžového vína, trhů, zahrad i památek navštěvují Shaoxin lidé také pro vynikající zelené čaje.
BIO Sencha se pěstuje na nezastíněných plantážích. Čajové lístky sklízejí obvykle ženy a dívky, a to ještě před tím, než stihne padnout ranní rosa. Lístky se nechávají krátce zavadnout a jsou opakovaně napařovány. Tento krok není pro čínský čaj právě typický (většina místních zelených čajů bývá prohřívána na velkých pánvích, čímž si získá jemné kouřové aroma). Propařením dochází k zastavení fermentace, čaj je překládán, sušen a tříděn.
Zelený čaj je v Asii vysoce ceněn pro své antioxidační vlastnosti a podporu normálního metabolismu lipidů, což přispívá k normální kontrole tělesné hmotnosti. Díky obsahu kofeinu napomáhá udržovat normální duševní a fyzickou vytrvalost. Jeho pravidelná konzumace podporuje normální činnost cévního systému, přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu a glukózy v krvi, a má pozitivní vliv na normální kognitivní funkce.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
70-80 °C | 2-3 minuty | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C (cca 2 minuty po převaření vody), v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.
- Čaj je možné nechat 3x louhovat.