+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manutea.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin

 

 

 

 

DTest


Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



Čistý Yerba Mate

Yerba mate si pochvalují miliony lidí na celém světě. Není se co divit. Posezení u kalabasy, která koluje od jednoho k druhému, patří ke chvílím, na jaké se nezapomíná. Ceremoniální setkání má podle původních indiánů kmene Guarani sjednocovat. Bez ohledu na to, zda spoluvychutnávače znáte z práce,… celý popis

Filtrovat podle parametrů
1
zobrazeno 1 - 1 z 1

GUAYUSA (Ilex Guayusa)
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

GUAYUSA (Ilex Guayusa)

Ochutnejte odvar připravovaný již po tisíce let z listů Ilex Guayusa, cesmíny rostoucí na posvátném území pod baldachýnem amazonského deštného pralesa. Je blízkou příbuznou cesmíny paraguayské, ze které se dělá Yerba Maté, nápoj v mnohém podobný a přece tolik jiný. Noční hlídač z Ekvádoru, jak se Guayuse přezdívá, Vás po prvních doušcích zaplaví osvěžující energií a připraví i na ten nejnáročnější den. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
607 Kč /250 g 243 Kč /100 g
Čerstvý čaj dodáme do středy, 28. 5. 2025
Produktů na stranu: 12 24 72

Čistý Yerba Mate

Yerba mate si pochvalují miliony lidí na celém světě. Není se co divit. Posezení u kalabasy, která koluje od jednoho k druhému, patří ke chvílím, na jaké se nezapomíná. Ceremoniální setkání má podle původních indiánů kmene Guarani sjednocovat. Bez ohledu na to, zda spoluvychutnávače znáte z práce, jde o významnou návštěvu, kamarády nebo snad náhodné kolemjdoucí. Ale stejně jako v jiných činnostech – nic není dogma. Užijte si své mate klidně i při sledování dobrého filmu nebo kreativní práci. Vždycky vám prospěje.

Maté musí vyzrát. Skoro jako víno

Než se zelené lístky cesmíny paraguayské promění ve světle žlutý a specificky chutnající nápoj, projdou bezpočtem rukou. Bez zajímavosti rozhodně není ani fakt, že aby vůbec cesmína vyrostla, musí její semínko projít zažíváním ptáků.

Farmáři si rostliny pěstují od sazeniček, nejčastěji ve fóliovnících. Když mladé cesmíny přesadí na plantáže, čekají ještě minimálně dva roky, než přistoupí ke sklizni. Ta bývá obvykle ruční a vztahuje se na listy i větvičky.

Materiál je napěchován do pytlů, kde začne probíhat přirozená fermentace a oxidace. Nesmí ale přesáhnout 24 hodin. Sklizeň putuje k sušení a odtud do speciální vyhřáté místnosti. Tady je budoucí Yerba mate dosušeno při 90 ⁰C. Následuje hrubé mletí a druhé pěchování do pytlů. Tentokrát v nich ale materiál zůstává 12-24 měsíců. V prostorách se stálou teplotou a vlhkostí zraje. Získává tak jedinečnou barvu, vůni a chuť.

Před balením je mate znovu drceno a sortováno.

Tradiční rituál spojuje

V někom možná vyvolává potřeba zachování přesně stanoveného postupu malou vzpouru. U přípravy a popíjení Yerba mate si ale nechejte poradit. Opravdu ho vychutnáte lépe, když budete znát, alespoň teoreticky, jak má vaření a konzumace vypadat. Tradici si přeci vždycky můžete přizpůsobit vlastním možnostem.

Originální jihoamerická příprava

Tradičně se mate připravuje v takzvané kalabase (vysušené tykvové slupce) a pije se horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky).

  1. Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky lístků a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci.
  2. Po několika minutách zalijte horkou vodou a nechte 3 minuty vyluhovat.
  3. Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet. Aby se do slánky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se bombilla neucpala!
  4. Tento proces můžete z jedné dávky mate opakovat až pětkrát. Vylouhujte však vždy maximálně 3 minuty. V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citron, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.

Originální ceremoniální popíjení

  1. Všichni účastníci používají jednu bombillu a pijí z jedné kalabasy.
  2. Nápoj připravuje a servíruje mistr rituálu zvaný Cebador.
  3. Podle tradice je první zalití nebo lok obětován svatému Tomášovi (Argentinci ho vyplivnou na zem).
  4. Kdo je Cebadorem pohoštěn jako první, vysrkne celý obsah kalabasy. Když je znovu naplněn vodou, předá ho osobě po pravé ruce.
  5. Pokud se sejde více lidí, předávají si kalabasu osoby naproti sedící.
  6. Kdo už dál nechce mate popíjet, řekne děkuji. Rituál končí v okamžiku, kdy poděkuje i poslední účastník.
  7. Použitou Yerba mate se doporučuje vrátit matce zemi Pachamamě rozhozením po poli nebo spálením.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »