+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manutea.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin

DTest

 

DTest


Heureka - ověřeno zákazníky



Popíjení Yerba maté: Jihoamerický rituál pro nová přátelství

06.06.2016 2 minuty čtení
Yerba maté s ledem, Yerba maté mochito, Maté Latté… Při procházce každým větším městem se zdá, že tradiční nápoj jihoamerických indiánů vytlačuje z kaváren a restauračních zahrádek produkty obchodníků s přeslazenými bublinkami.

Nám se představa zdravého letního osvěžení samozřejmě líbí. Ještě než propadnete všem módním maté vymyšlenostem, připravte si ho ale sami. Snadno tak zjistíte, jak má vlastně chutnat a dost možná si rituál jeho popíjení navždy zamilujete.

Příprava po jihoamericku velí jemné zacházení

Tradiční příprava vyžaduje použití vysušené tykve – kalabasy a slámky na konci opatřené sítkem - bombilly. Do kalabasy nasypejte 2-3 lžičky Yerba maté, zakryjte otvor dlaní, kalabasu převraťte dnem vzhůru a několikrát jí něžně zatřepejte.

Jemné lístky se dostanou na okraj kalabasy a zmenší riziko ucpání bombilly. Kalabasu nakloňte (asi do 45 stupňů), vložte do ní bombillu a teprve pak přelijte Yerba Maté horkou vodou.

Tradice káže použít nejprve vodu o teplotě 50 ⁰C (jen tolik, aby překryla suché lístky) a dolít vodou o teplotě 80 ⁰C. Můžete hned ochutnávat, případně nechat Yerba Maté až 3 minuty luhovat. Po vypití lze kalabasu opakovaně dolévat. Netřepat, nemíchat!

Společný zážitek stvrzuje přátelství

Ceremoniální popíjení Yerba maté má samozřejmě spoustu zákonitostí. Záleží jen na vás, nakolik je budete ctít. Jejich základem je vždy popíjení nápoje ve skupině. Indiáni kmene Guarani, jimž se zavedení rituálu připisuje, se u Maté setkávali v kruhu rodiny, k uctění návštěv nebo uzavření přátelství mezi sousedními kmeny.

Takzvaný sjednocující rituál vede cebador – mistr. Naplněnou kalabasu s jednou bombillou předá prvnímu hostu. Ten má první lok obětovat svatému Tomáši a vyplivnout ho na zem. Pak vypije nápoj až do dna, vrátí mistrovi, který kalabasu doplní vodou, a podá ji příteli po pravé ruce.

Jak se postupuje ve větší skupině, není snadné jednoznačně určit. Některé prameny mluví o podávání nádobky „napřeskáčku“, jinde se dočteme o směru hodinových ručiček. Pořadí předávání se ale nemá měnit.

Zásadní je, že všichni používají jednu společnou kalabasu a jednu bombillu. Podobně jako při kouření vodní dýmky je tím umocňován pocit sounáležitosti.

Kdo už v rituálu pokračovat nechce, vrátí vyprázdněnou kalabasu cebadorovi s poděkováním. Když za Yerba maté poděkuje poslední účastník, je ceremonie u konce. Kalabasu lze doplnit vodou 10-20krát.

Lístky, které zůstanou po rituálu v kalabase, by měly být obětovány Matce zemi, tedy rozsypány na pole nebo zahrádku případně spáleny.

Vyhněte se trapasům

Pokud vás někdo na společné posezení u Yerba maté pozve, buďte připraveni. Tady je pár tipů, co dělat nebo nedělat.

  • Neošklíbejte se nad společnou nádobkou a slámkou. Jejich sdílením potvrzujete přátelství a jistou intimitu, kterou s ostatními ctíte.
  • Nevracejte kalabasu poloprázdnou. Pro rituál je zásadní vypít maté až do dna.
  • Neostýchejte se srkat. Pití nápoje přes bombillu s sebou zákonitě chraplavé zvuky nese. Ty k ceremoniálu naprosto patří a není důvod se za ně stydět.
  • Nemíchejte Yerba maté v kalabase. Pokud se náhodou bombilla ucpe, což se stává, vraťte ji cebadorovi.
  • Yerba maté necukrujte ani nečekejte, až se zchladí. Jak nápoj obdržíte, tak ho pijte.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.