DARJEELING SFTGFOPI TEESTA VALLEY FIRST FLUSH - černý čaj
Cestoval jen chvilku a přitom z takové dálky. Černý Darjeeling SFTGFOP1 FF Teesta Valley jsme si nechali poslat letadlem, aby si uchoval co nejvíce a skvostného aroma a chuti. Právě čerstvost je na prvních jarních čajích z Darjeelingu tak atraktivní. Tento vás potěší medovostí, čistotou a vyvážeností. Vyrostl pod věčně zasněženým Himálajem, tam kde vesnice rámují barevné modlitební praporky a rodina je vším… Tam roste čaj zvláště křehký a neuvěřitelně jemný.
Složení
Černý čaj Darjeeling SFTGFOP1 FF Teesta Valley 100%Nálev a chuť čaje
Nálev z první sklizně je světle jantarový, mimořádně elegantně aromatický. Ve vůni poznáme nasládlost až medovost. Čaj postrádá drsné nebo svíravé zabarvení. Chuť vyniká svěžestí, je hladká, čistá, vyvážená. Dlouhý, velmi příjemný dozvuk s pikantní stopou zanechává sladký dojem.
Původ čaje
O čaje z první sklizně (First Flush) bývá ve světě obrovský zájem. Zvláště, když pocházejí z Darjeelingu, čajové oblasti proslavené unikátními přírodními podmínkami a tím pádem také unikátními čaji. Je totiž jisté, že nadmořská výška, vzdušná vlhkost, délka slunečního svitu i okolní flóra mají na chuť čajových lístků zásadní vliv. Plus je potřeba přičíst um místních farmářů a dělníků, kteří se o úrodu po generace starají.
Kdy přesně jarní sklizeň odstartuje celou čajovou sezonu, je otázka vhodného počasí. Obvykle se tak děje mezi únorem a dubnem. Dlouhá zima nebo jiné nepříznivé okolnosti však mohou první sběr dosti posunout. To se stalo i v případě Darjeeling SFTGFOP1 FF Teesta Valley, takže ročník 2022 vám představujeme právě teď.
Čajová zahrada, ze které jsme tento čaj přivezli, si vzala jméno podle horské, 470 kilometrů dlouhé řeky Teesta River. Pečlivě vybrané keře čajovníků čínských byly sázeny v průběhu 15 let – od roku 1841. Rostou ve výšce 1981 metrů nad mořem, pro niž je typické chladné počasí a časté mlhy. Čajové lístky tak k růstu potřebují delší dobu, během které ale absorbují více slunečního záření. Díky tomu mají svěže zelenou až šedozelenou barvu. List je robustní s mnoha stříbřitými tipsy.
Po sklizni, kterou provádějí místní ženy a dívky časně zrána, se nechává čaj krátce zavadnout a fermentovat, pak ho farmáři šetrně suší. Výsledkem jsou nepolámané a neformované lísky s velmi libou vůní. V případě Darjeeling SFTGFOPI Std Teesta Valley jde o čaj sklízený na podzim, po období dešťů. Díky tomu vyniknou jeho pikantní tóny a plnější tělo i tmavší barva nálevu.
Když je čaj zpracován, vytříděn a zabalen, putuje okamžitě na letiště a ke svým zákazníkům, kteří si ho u jednotlivých zahrad zamlouvají několik měsíců i let předem.
V kopcích Darjeelingu dnes existuje kolem 90 čajových zahrad. Ročně produkují více než 9 milionů kilogramů čaje a zaměstnávají přibližně polovinu všech místních obyvatel. Na kvalitu a kontrolu čajů dohlíží West Bengal Government. Všechny čajové zahrady jsou zemědělcům pronajímány na 30 let.
Zkratka SFTGFOP (Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) v názvu tohoto čaje poukazuje na vysokou kvalitu odvíjející se od obsahu tipsů a celých lístků.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
80-95°C | 2-3 minuty | 1 až 1,5 čajové lžičky na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou 80-95°C, v poměru 1 - 1,5 čajové lžičky na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.
26. 12.
15. 7.
19. 4.
1. 7.