Flower Pearl - kvetoucí čaj
Je to krasavec! Mile voní, moc hezky vypadá a dobře chutná. Kvetoucí čaj Flower Pearl potěší každý smysl. Pro dokonalý zážitek ho připravujte ve skleněné konvičce nebo větším skleněném šálku. Po zalití horkou vodou se totiž začne pomalu rozvíjet. Nejdřív se otevřou zelené čajové listy, pak se rozvine oranžovo-červený květ. To vše díky kvalitním ingrediencím a pečlivé ruční práci.
Složení
Zelený čaj, ChryzantémaNálev a chuť čaje
Kvetoucí čaj Flower Pearl dává nálev světle žluté barvy, jeho chuť je jemná, květinová, s lehkou, příjemnou svíravostí. Čaj voní po lahodném ovoci liči.
Z jedné kuličky kvetoucího čaje můžete připravit 2-3 nálevy, každý s trochu jinou chutí.
Původ čaje
Kvetoucí čaje jsou mimořádně zajímavou čajovou kategorií. Ačkoli pocházejí z Číny, která je svou čajovou produkcí proslulá několik set let, víc se do popředí zájmu čajomilců dostávají až poslední dobou.
Existují dvě, značně protichůdné, verze, proč tomu tak je. Jedna tvrdí, že kvetoucí čaj pochází už z 10. století, kdy se umění jeho vázání pěstovalo na císařských dvorech, a to spíše k vizuální potěše než z důvodu popíjení. A teď přichází jeho renesance. Druhá odkazuje do 90. let 20. století k dámě Yun Xue Tong, která toužila vytvořit produkt spojující čaj a květiny. Takový, aby se stal jedinečným, zajímavým a konkurenceschopným mezi klasickými čaji. Byla to prý její silná vize, která vedla ke vzniku nového typu čaje.
Pojmenování kvetoucí čaj může být trochu matoucí – nejde totiž o květ čajovníku, ale ručně svázané lístky zeleného nebo bílého čaje a dekorativního květu některé z rostlin. Velmi často se používá jasmín, ibišek nebo právě chryzantéma. Všechny ingredience je potřeba jak dobře vybrat, tak pečlivě uložit a pevně svázat či sešít. Jinak by se mohlo stát, že po zalití horkou vodou neklesnou spodní částí ke dnu, ale budou se vznášet. To by efekt rozvíjení naprosto zmařilo. Takto vzniklou kuličku (někdy má kvetoucí čaj tvar srdíčka či válečku) je také potřeba dobře usušit.
Výrobci kvetoucích čajů dnes vykazují velmi dobré zisky a zaměstnávají mnoho šikovných „čajových řemeslníků“ po celé Číně. Kvetoucí čaje mohou být symbolem lásky, štěstí, prosperity… Umělci, kteří je vyrábějí, proto velice dbají na kvalitu a vizuální čistotu surovin.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
80 °C | 3-5 minut |
Návod na přípravu
- Kvetoucí čaj - 1 porce (kulička) zalijte 0,3 l vodoy o teplotě 80 °C.
- Doba vyluhování je 3-5 minut.
- Jeden rozvinutý květ je vícenálevový. Počet nálevů 2-3.