

Herbář a účinky fíku
Fíky dokáží velmi rychle zasytit, a to i přesto, že čerstvé jsou nízkokalorické. Sušené obsahují vyšší množství cukru, přesto si uchovávají vysoký podíl vlákniny a minerálních látek jako například vápníku, draslíku, hořčíku, železa, fosforu. Uvádí se dokonce, že sušené fíky obsahují více vápníku než mléko. Zapomenout nesmíme ani na antioxidanty a vitaminy K2, C, A, B1.
Konzumace fíků pomáhá:
- metabolismu (urychlují trávení, předcházejí zácpě),
- redukovat hmotnost,
- regulovat hladinu cukru v krvi,
- zdravému stavu kostí,
- mírnit menstruační problémy,
- při tvorbě červených krvinek,
- předcházet ztrátě zraku,
- v prevenci kardiovaskulárních nemocí,
- snížit nervové napětí,
- se soustředěním a proti únavě.