

JAPAN COOKING MATCHA - 40 g
Ochutnali už jste Matchasmoothie? Kokosový Matchadort? Matchačokoládu? Nebo snad Matchamáslo? Ještě ne? Pak vězte, že na experimentování není nikdy pozdě. Využijte skvělých zdravotních účinků a jedinečné zelené barvy tradičního čajového prášku. Překvapte své hosty speciálním menu. Po všech báječných dezertech jim samozřejmě naservírujte Matchu i jako čaj.
Složení
Zelený čaj Japan MATCHA 100%Nálev a chuť čaje
Někdo říká, že si na chuť Matchi musí chvilku zvykat, jiný k ní najde cestu hned. Zelený prášek vyšlehaný v horké vodě chutná každopádně nezvykle. Nejdřív nasládle, pak mírně svíravě. A jemně. Většině prvoochutnávačů jeden doušek nestačí. Když si jich užijí několik, kouzlo Matchi jistě objeví.
Matchu lze připravit nejen jako nápoj. Čím dál populárnější jsou zelené dezerty, zelené polevy, zelené pomazánky. Díky decentní chuti je možné Matchu kombinovat s různými potravinami. Dodá jim žádanou svěžest, ale nezakryje původní charakter.
Původ čaje
Tradice popíjení Matchi je připisována Japoncům. Základy rituální přípravy Matchi však byly položeny v Číně. Stalo se tak někdy v 7. století. Do Japonska Matcha pronikla až o 500 let později.
Matcha se vyrábí z nejlepších čajových lístků, které jsou sbírány časně zrána, ještě než padne rosa. Čajovníky jsou dlouhodobě zastiňovány, aby produkovaly více chlorofylu a jejich chuť byla sladší. Škubání je samozřejmě výhradně ruční. Také samotné zpracování je procesem delikátním, jeho přesný postup si předávají generace farmářů jako tajemství.
Po naškubání jsou lístky vystaveny krátkému pobytu v páře, aby se zabránilo fermentaci a uchovala jejich svěží zelená barva. Následuje velmi šetrné sušení proudícím chladným vzduchem. Pak přichází na řadu speciální preparování stonků a žilek. Zelené vločky, které takto vzniknou (tenča), jsou rozemlety na jemný čajový pudr. Při tradiční výrobě se k mletí používají kamenné mlýnky.
Matchu lze, jak už jsme uvedli, použít k přípravě lahodného čaje (rozšleháním v horké vodě), ale také jako interesantní dochucovadlo (a barvivo) do celé řady moučníků, ovocných nápojů i pečiva.
Matchu doporučujeme vždy uchovávat v těsnícím obale, bez přístupu světla a vlhkosti, ideálně v ledničce. Vyvarujte se ale častým změnám teploty způsobeným vytahováním a vracením Matchi do lednice.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Připravte si horkou vodu, která prošla varem a schladla na 75 °C
- Do misky nebo sklenice vsypejte půl čajové lžičky čaje Matcha a zalijte připravenou horkou vodou (cca 1dcl)
- Pomocí metličky na čaj nebo elektrického šlehače na mléko Matchu rozmíchejte a rozšlehejte
- Řídká našlehaná pěna po chvíli zhoustne

























5. 10.
6. 9.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CHINA SENCHA - zelený čaj

JAPAN GYOKURO - zelený čaj
