

Keňa Kangaita FOP - černý čaj
Jenom první výhony a pupeny! Mladé, měkké lístky čajovníků pěstovaných ve vysokých horách Keni jsou zárukou nádherného čajového zážitku. Keňa Kangaita FOP vyniká intenzivní chutí, ve které snadno rozlišíte ovoce a koření. Je skvělá s mlékem, ovšem pokud dáváte přednost nápoji silnému, připravte si ji bez přísad. Osloví každého milovníka klasických černých čajů.
Složení
Černý čaj Keňa Kangaita FOP 100%Nálev a chuť čaje
Keňa Kangaita FOP poskytuje nálev krásné, měděné barvy. Chuť můžeme popsat jako sladkou, intenzivní, ale vyváženou. Najdete v ní jak tóny ovoce, tak atraktivní stopy koření. Ačkoli jde o čaj silný, působí hladce a jemně.
Výborně chutná s trochou mléka, vyzkoušet ho můžete i decentně oslazený.
Původ čaje
Pro Keňu je čaj jednou ze zásadních plodin, věnuje mu proto značnou péči. O většinu farmářů obhospodařujících menší plantáže se stará Kenya Tea Development Agency, jejímž úkolem je zajišťovat management sklízení, zpracování, výroby i prodeje keňského čaje. Dohlíží na 66 zpracovatelských závodů a přes půl milionu zemědělců.
Východoafrická země je předním vývozcem čaje černého, označovaného jako CTC (Crush, Tear, Curl). Takový čaj připomíná vzhledem drobné kuličky, čajové lístky jsou totiž nadrceny, natrhány a srolovány. To ale není případ Keňa Kangaita FOP, který v názvu nese slova Flowery Orange Pekoe, což znamená, že jde o čaj celolistový, vyrobený z pupenů a prvních lístků. Čaj proto vyniká měkkou a lahodnou chutí.
Říká se, že keňský čaj chutná „jinak“. Čajomilci ho popisují jako „svižný“, chuťově bohatý a silný, přesto lehký a velmi příjemný. Svůj neoddiskutovatelný podíl na jedinečnosti keňských černých čajů má tamní příroda. Čajovníky vyrůstají ze sytě červené půdy, která je bohatá na minerální látky, plantáže jsou obklopeny deštnými pralesy a položeny v nadmořské výšce kolem 2 000 metrů. Dlouhý sluneční svit, stejně jako příznivé srážkové poměry dovolují keřům produkovat velké množství antioxidantů a dalších látek zodpovědných za jedinečné aroma a chuť výsledného nálevu. Plantáže fungují velmi často v režimu organického zemědělství, takže keře nepřicházejí do styku s průmyslově vyráběnými hnojivy ani ošetřujícími přípravky.
Dokladem je Kangania Tea Factory, ze které tento čaj pochází - je specializována na zpracování ortodoxních čajů vysoké kvality a získala certifikát Fair Trade.
Teď už jen doplníme postup zpracování černého čaje, abyste měli informace kompletní. Sklizeň je v keňských čajových zahradách produkujících kvalitní sorty prováděna ručně a velmi pečlivě. Po naškubání nechávají dělníci lístky krátce zavadnout, pak válcováním naruší jejich strukturu a spustí tak oxidační procesy. V této fázi je potřeba hlídat jak teplotu čaje, tak jeho vlhkost a čas, po který oxidace probíhá. Ve chvíli, kdy čaj dosáhne požadovaných senzorických vlastností, putuje do sušáren. Nakonec je potřeba ho vytřídit, zabalit a připravit k expedici.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CEYLON ORANGE PEKOE - černý čaj

KEŇA GFOP MILIMA GOLDEN TIPPED - černý čaj
