

MÁTA EGYPTSKÁ
Koření fefrmintové, balšínek, větrná bylina… mátu máme tolik rádi, že jí vymýšlíme nejrůznější pojmenování. Už od dob starého Řecka je součástí mytologie, fytoterapie i kosmetiky. Mezi její prokazatelné účinky na zdraví patří schopnost osvěžit, zbavit těžkého zažívání a uvolnit svaly. Dost možná také přivolává věštecké sny a lásku. Ověření necháme na vás.
Složení
Máta egyptská 100%Nálev a chuť čaje
Pro mátu je typický prvek peprmintu, chuť je osvěžující, mentolová, bez svíravosti nebo hořkosti. Té se můžete dočkat jen při jejím ohřívání v pokrmech. V případě máty egyptské poznáte jemný jablečný podtón. Nálev má světle žlutozelenou barvu a velmi libou, osvěžující vůni.
Původ čaje
Pod názvem máta egyptská se ukrývá Mentha rotundifolia. A aby se to pletlo ještě o trochu víc, najdete ji taky pod názvem máta jablečná.
Máta má přibližně 15 druhů a vyznat se v nich není úplně snadné. Nám bude stačit, když poznáme vlastnosti té, kterou dovážíme skutečně z Egypta. Traduje se, že právě tam byla objevena a místním lidem vděčí za to, že se stala jedním z nejoblíbenějších koření a léčivek.
O mátě se dokonce zmiňuje biblický Nový zákon, její části byly nalezeny v hrobce v Karnaku a je potvrzeno, že ji používali ve starověké Indii, Číně i Japonsku. K jejímu jménu se váže Ovidiova báje, v níž nymfu Menthé proměnila žárlivá Persefona v bylinku. Důvod byl nasnadě – žárlila na milenku svého muže Háda, boha podsvětí.
Snítky máty se používaly k výzdobě stolů, vplétaly se do vlasů ženichů a nevěst, zavěšovaly v chalupách pod trámy k přivolání lásky. Odvar z máty byl popíjen v rámci rituálů ke zlepšení přemýšlení, její lísky rozhazovali lidé po podlahách kostelů při procesí, ale také jimi zaháněli myši ve spížích.
Jde o trvalku dorůstající až 80 centimetrů. Má měkké, velké a tmavě zelené listy pokryté chloupky. Lodyha je čtyřhranná. Botanicky se máta řadí k čeledi hluchavkovité. V přírodě se rozmnožuje semeny, ale také oddenky nebo šlahouny. Prospívají jí vlhká, ale slunečná stanoviště.
Sklízejí se buď jenom listy, nebo celá nať těsně před květem. Nejlépe v poledne od června do září, kdy obsahuje maximum silic. Pokud počasí přeje, můžeme mátu sklidit i dvakrát během léta. Teplota při sušení nesmí přesáhnout 35 ⁰C. Sušená máta má být skladována bez přístupu vzduchu a vlhkosti, aby neztratila aroma.
Máta se používá v lidovém léčitelství, kosmetickém a tabákovém průmyslu i potravinářství.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou s teplotou 100 ° C, v poměru 1 čajové lžičky na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba louhování 8-10 minut (přikrytá šálek), potom přeceďte.




















18. 7.
24. 4.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

NANA MÁTA (Mentha spicata)

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina
