

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina
Znáte ji. Třeba jako včelník, mateřník, medunici nebo maruli. Obvykle jí ale říkáme meduňka a její voňavé kousky přidáváme do horkých i studených nápojů. Je v nich totiž ukryta síla, kterou uctívá kdejaká babka kořenářka. Kvalitní sušená meduňka zaprvé báječně chutná, zadruhé osvěžuje tělo i mysl. A zatřetí – můžete ji pít od rána do večera, od pondělí do neděle. Až už jste batole, senior nebo budoucí maminka.
Složení
Meduňka 100%Nálev a chuť čaje
Meduňkový nálev má světle žlutozelenou barvu a velmi příjemnou, bylinkovo-citronovou chuť i vůni. Výborně se uplatní v horkých dnech jako ice tea, ale také při potřebě prohřát tělo. Můžete ho osladit medem nebo hroznovým cukrem.
Původ čaje
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je populární bylina z čeledi hluchavkovitých. Trvalku dorůstající 70-150 centimetrů můžete vidět na polích i prosluněních zahradách. Přirozeně se vyskytuje ve východním Středozemí a Malé Asii i střední Evropě.
Nať a listy meduňky se sbírají v červnu a červenci (dříve, než vykvete), nejlépe kolem poledne, a to za chladnějších dnů. Za tímto pravidlem nestojí žádné pověry ani legendy, ale stoleté zkušenosti bylinkářů – v tu dobu totiž obsahuje maximum silic. Za mnohé zmiňme silice s citralem, citronelanem a geraniolem. Meduňka by se měla sušit pomalu a uchovávat v dobře uzavřených nádobách.
Ale přesto se k meduňce, jako většině rostlin, váže několik pověr. Meduňkový čaj popíjel údajně celý život a každý den princ Llevellyn z Glaramorganu a dožil se (prý) 108 let. Staří Řekové, kteří rostlince přisoudili jméno Melissa (řecky včela), věřili, že snítka meduňky přiláká do prázdného úlu nové včely. Jinde a jindy věřili, že ženám, když si ji vloží do amuletu, přináší lásku.
Meduňkový čaj může skutečně popíjet každý, celodenně.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Návod na přípravu
- Meduňku zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 2 čajová lžíce na 0,5 l.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžíci navíc.
- Po zalití necháme luhovat 10min, poté přeceďte.
- Můžete dochutit medem a citrónem.
- Čaj můžete popíjet teplý i studený.




















25. 1.
18. 1.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Sítko na byliny kulaté ø 62mm
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVĚT

MÁTA PEPRNÁ (Mentha piperita)
