

OVOCNÝ GURMET - ovocný čaj
Gurmet je labužník. Gurmet si vybírá. Gurmet se informuje. Staňte se čajovými gurmety a zvolte sypanou dobrotu z velkých kousků skutečného ovoce. Červené sladké maliny, černé kyselkavé bezinky a bílá exotická pitaya, to vše v oparu vanilky, posouvají čajový zážitek do závratných výšin. Ovocný gurmet nešetří vitaminy ani chutí či vůní. Zařaďte ho do své čajotéky!
Složení
Bezinky, Ibišek, Rybíz, Kousky dračího ovoce, Kousky malin, Sporýš, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Tmavě červený nálev dává tušit plnou a výraznou chuť. Sypaný čaj Ovocný gurmet je skutečně uhrančivý od prvního do posledního doušku. A v každém z nich vás obklopí vůně čerstvých malin a jemné vanilky. Vychutnejte si ho jako nápoj pro zahřátí, nebo z něj připravte vynikající ice tea. V obou případech budete nadmíru spokojeni.
Původ čaje
Maliny a zase maliny. Samozřejmě pořádně velké, šetrně konzervované a organicky pěstované. Maliny (i všechno další ovoce v tomto čaji) jsou sušeny mrazem, takzvanou lyofilizací. Díky jedinečné technologii vakuového vymrazování si uchovaly přirozený vzhled, barvu i vůni. A samozřejmě nepřišly ani o cenné vitaminy, minerály a antioxidanty.
Samotné maliny jsou plody ostružiníku maliníku. Botanikové jim říkají souplodí drobných peckovic, pro nás ostatní jde o sladkokyselé, obvykle červené, velmi šťavnaté a voňavé dobroty. Chodíme je sbírat do zahrad nebo na kraje lesů a luk.
Až dvoumetrové listnaté keře s dlouhými výhony rostou prakticky v celém mírném pásmu severní polokoule, a to od nížin až po hory. Je pozoruhodné, že tato trnitá rostlina zaujala přírodovědce a bylináře až v 17. století. Do té doby, ačkoli ji lidé zřejmě dobře znali a využívali, neexistuje o ostružiníku maliníku žádný písemný záznam.
Tradiční medicína doporučuje jak konzumaci plodů, tak přípravu nálevů z listů. Obsahují velké množství antioxidantů a dobře se proto uplatňují při nejrůznějších zdravotních potížích.
Bezinky, plody keře známého velkými bílými květy, jsou proslavené svými protizánětlivými schopnostmi. Obsahují především vitamin C a používají se do džemů, k výrobě šťáv, vína i přípravě nálevů.
Pitayu (pitahaya) známe spíš z regálů obchodů než z volné přírody. Plody kaktusů bývají pro svůj vzhled často k mání také pod názvem dragon fruit. První zmínka o nich pochází z 16. století. Rostou v Mexiku, Guatemale, Hondurasu, Brazílii i Argentině. Jejich taxonomie je poněkud nevyjasněná. Některé druhy mají plody zcela nejedlé, jiné naopak velmi chutné. Masité, oválné bobule jsou pokryty červenou až červenofialovou slupkou (někdy také žlutou). Dužina je bílá s mnoha černými semínky. Domorodí obyvatelé je uplatňovali jako zdroj vápníku, železa, karotenu a riboflavinu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Energetická hodnota: | 13 kJ / 3 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasycených: | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.7 g |
z toho cukry: | 0.3 g |
Bílkoviny: | 0.1 g |
Sůl: | 0.01 g |
2. 11.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

VIŠŇOVÉ POKUŠENÍ - ovocný čaj

LESNÍ OVOCE - ovocný čaj
