

PAMPELIŠKA LIST (Taraxacum officinale) - bylina
Pampelišku někdo na zahradě nerad vidí a jiný ji zase hledá, kde může. Dopřejte si ji celoročně a kdekoli budete. O listech smetánky lékařské píší starobylé herbáře i současné vědecké studie.
Složení
Pampeliška 100%Původ byliny
Málokterá květina dokáže udělat z holčičky princeznu během pár minut. A málokterá květina dokáže být následně pro maminky tak vytrvalým soupeřem při odstraňování skvrn z oblečení. Za to první vděčí charakteristickým zářivým květům, ze kterých se od nepaměti pletou věnečky. A za to druhé mléčně zbarvené lepkavé šťávě (latexu), která vytéká z utržených stonků.
Pampeliška lékařská neboli Taraxacum officinale je typickou letní květinou. Na sklonku léta dozrávají její plody, které všichni známe jako nažky se stříbrným chmýřím. Až 40 cm vysoká pampeliška obývá v podstatě celou severní polokouli, přednost však dává mírnému pásmu. Její typickou žlutou korunku ve skutečnosti tvoří seskupení až 300 drobných květů. Zájemci o dokonalý anglický trávník z ní nadšení nejsou, ale když se kvůli ní louka rozsvítí zlatou barvou, je to krásný pohled.
Pampeliška je jedlá rostlina. Můžete narazit na recepty pro přípravu pampeliškového salátu, polévky či vína. Výborný je i med z této květiny a z pečeného kořene se připravuje nápoj podobný kávě, ovšem bez obsahu kofeinu. Ze sušených listů či nati se jednoduše uvaří lehce nahořklý odvar. Obsahuje vitamíny (K, A, C nebo B) a další důležité látky. Můžete jej konzumovat v rozumných dávkách až osm týdnů, poté radíme přestávku.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Pampelišku zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžíce na 250 ml.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžíci navíc.
- Po zalití nechejte luhovat 15 min. a poté přeceďte.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KOPŘIVA LISTY - bylina

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVĚT
