

ŠÍPEK - plod slupky
Nejlepší přírodní zdroj vitaminu C, nejpoužívanější podzimní plod lidové medicíny. Jistě najdete několik dalších nej. Červené šípky doporučoval svým pacientům už Hippokrates, první popis účinků najdeme v herbáři z 11. století. Uvařte si šípkový čaj, kdykoli na něj dostanete chuť. V zimě podpoří celkovou kondici, v létě osvěží a dodá potřebné antioxidanty.
Složení
Šípky 100%Nálev a chuť čaje
Čaj z šípků má světle narůžovělou barvu a chutná příjemně sladkokysele. Vůně je jemná, méně nápadná, mírně sladká.
Původ čaje
Ačkoli říkáme, že šípky jsou plody růží šípkových (Rosa canina), botanikové o nich mluví jako o souplodí nažek. Důležitější ovšem je, že obsahují vitaminy C a A, vitaminy řady B i vitamin K a niacin. Díky tomu nacházejí široké uplatnění v lidové medicíně, a to zejména v zimním období. Jejich příjemně nasládlé chuti ale můžete využít i při přípravě letních nápojů. Chlazený šípkový čaj dokáže příjemně občerstvit.
Růže šípkové jsou 1-3metrové keře rostoucí téměř na celém území Evropy. Obvykle na ně můžeme narazit na okrajích lesů, v příkopech nebo na stráních, a to až do nadmořské výšky 1200 metrů. Větve růží jsou trnité, výhony často šplhají po blízkých oporách. Eliptické lístky bývají 2-4 centimetry dlouhé.
Květy se objevují během května a června. Krásně voní, mají bílou nebo růžovou barvu. Samotné šípky, červené lesklé vejčité plody, dozrávají od srpna do září. Uvnitř obsahují semena a poměrně ostré chloupky. Při přípravě šípkového čaje je dobré na ně pamatovat a nápoj scedit přes jemné sítko.
Také proto se rostlině říká „psí růže“ – Rosa canina. Později byly ordinovány pro normální funkci ledvin. Vyrábějí se z nich sirupy, džemy, víno i likéry.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Návod na přípravu
- Dávkujeme cca 2 polévkové lžíce této drti na 0,5 litr vody.
- Zalejeme studenou vodou a necháme přes noc macerovat.
- Scedíme.
- Hotový nápoj můžeme dosladit medem.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Ibišek květ - karkade

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVĚT
