

SLÉZ LESNÍ LIST (Malva sylvestris) - bylina
Už jste někdy ochutnali čaj ze syrečků, koláčků či chlebíčků? Není třeba se hned ošívat, všechny tyto názvy jsou totiž pouze lidovým označením velice užitečné rostliny jménem sléz lesní. Tato bylina zdobí svými nachovými okvětními lístky nejednu pastvinu a její sušené listy zase kralují v mnoha domácích přírodních lékárničkách.
Složení
Listy slézu 100%Barva a chuť nálevu
Odvar hraje krásnými medovými tóny a v chuti souzní příjemná nasládlost s trávovou linkou.
Původ byliny
Sléz lesní (latinsky Malva sylvestris) je vytrvalou rostlinou pocházející původně z východní části Středomoří. Postupně se však rozšířila také na další kontinenty. I v České republice ji lze v některých lokalitách spatřit, roste zde hlavně na loukách a rumištích.
Sléz lesní je asi metr a půl vysoká bylina, která na první pohled zaujme krásně zbarveným květem a poměrně velkými dlanitými listy. Pěstuje-li se někde ve větším množství, může to vzdáleně připomínat slavná levandulová pole ve francouzské Provence.
Ke sběru dochází zpravidla zkraje jara či v průběhu léta. Listy slézu jsou velmi populární mimo jiné pro svou lahodnou chuť. Čerstvé se mohou spařit stejně jako například špenát, sušené se zase s oblibou přidávají do jídla jako koření, svou vůní se dají zaměnit třeba s oreganem.
Sušené listy však mají i další využití. Nejčastěji se z nich připravuje odvar, který příjemně překvapí osvěžující sladkostí podtrženou bylinnými tóny. Tento nálev ovšem skvěle využijete i pro vnější užití, doporučuje se kupříkladu pravidelně přidávat jednu až dvě konvičky do napuštěné vany. Výtečné jsou macerované listy slézu lesního, nebo také doma připravený sirup (ve verzi pro dospělé lze přidat i pár kapek rumu). Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, rozhodně tím uděláte něco pro své zdraví a navíc si i báječně pochutnáte.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 2 čajové lžičky na 250 ml.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1-2 lžičky navíc.
- Doba vyluhování je 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVĚT

MALINÍK LIST (Folium rubi idaei) - bylina
