

VANILKOVÝ KOLÁČ - ovocný čaj
Vanilka patří k nejoblíbenějším kořením na světě. Není proto divu, že na kousky pravých lusků narazíte jen ve skutečných lahodnostech. Jednou z nich je sypaný čaj Vanilkový koláč. Kromě aromatických plodů vanilovníku vám učarují také jablka, mandle, ananas a jogurtové křupinky. A ještě jednu velkou výhodu tenhle koláč má – připravíte ho za 10 minut.
Složení
Kousky bílého jablka, Kousky jablka, Kousky ananasu, Sultánky, Jogurtové křupinky, Plátky mandlí, Kousky vanilky, Lístky měsíčku, Květ světlice barvířské, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Vanilkový koláč svému jménu ostudu rozhodně nedělá. Jakmile otevřete sáček, přesvědčíte se. Voní úžasně vanilkově. Po zalití horkou vodou získáte světle žlutý nálev chutnající svěže, ovocně, trochu exoticky a velmi lákavě. Jeden hrneček stačit nebude. Vařte rovnou celou konev!
Původ čaje
Možná by se zdálo, že vanilky je v tomto čaji nejvíc. Opak je ale pravdou. S kořením je potřeba zacházet opatrně. Takže jsme jí nešetřili, ale ani neplýtvali. Čaj jí obsahuje přesně tolik, aby její chuť a vůně mile podtrhly další suroviny.
Koření, které znali už Toltékové a Aztékové, bylo do Evropy přivezeno v první polovině 16. století. Tobolky vanilovníku, jak je známe, mají za sebou dlouhou cestu. A to nejen pokud jde o vzdálenost.
Květy liánovitých orchidejí, dnes pěstovaných i na Madagaskaru, Tahiti, Cejlonu nebo Seychelách totiž opylují endemické včely a některé druhy kolibříků. Proto trvalo dlouhou dobu, než se podařilo sklízet vanilku i jinde než v jihovýchodním Mexiku, kde je doma. Objev umělého opylení vystřelil světovou produkci do závratných výšin a umožnil rozšíření vanilovníků i mimo Mexiko.
Tobolky se trhají asi půl roku po odkvětu a jsou zpracovány buď mokrým, nebo suchým způsobem. V obou hraje roli fermentace, dozrávání a sušení.
Vanilku používaly domorodé kmeny jako prostředek k celkové harmonizaci organismu. Dnes víme, že obsahuje vitaminy řady B, omega kyseliny a také draslík, fosfor a sodík.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
1. Čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
3. Doba vyluhování je 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Energetická hodnota: | 9 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0 g |
z toho nasycených: | 0 g |
Sacharidy: | 0.5 g |
z toho cukry: | 0.5 g |
Bílkoviny: | 0 g |
Sůl: | 0 g |
5. 4.
26. 1.
10. 2.
26. 11.
14. 6.
5. 6.
5. 6.
28. 2.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DĚTSKÝ SEN PŘÍRODNÍ - ovocný čaj

JEDINEČNÉ MANGO - ovocný čaj
