

YERBA MATE LINIE
Ochucená Mate jsou velkým hitem. Jak pro toho, kdo nápoj jihoamerických indiánů miluje dlouhá léta, tak pro experimentátora a objevitele neotřelých chutí a zajímavých vůní. Ať už si o zajímavých tónech a interesantních účincích Yerba Mate myslíte cokoli, měli byste dát šanci jablečné variaci namíchané tak, aby chránila a pomáhala. Třeba vaší linii.
Složení
Yerba Mate, Šípky, Nana máta, FenyklNálev a chuť čaje
Yerba Mate Green Linie je jemně jablková a zároveň mile zemitá a nahořklá. Oproti jiným druhům je toto Mate až atypicky jemné. V chuti se hezky uplatňuje také peprná máta a štiplavý fenykl, takže výsledný nápoj světle žluté barvy vyznívá velmi mnohovrstevnatě a zajímavě. Ocení ho jak úplní začátečníci, tak zkušení konzumenti. Obě varianty – horké nebo ledové Yerba Mate Green Silueta si najdou své příznivce.
Původ čaje
Yerba Mate, chimarrão nebo Cimarron – všechny názvy se týkají tradičního jihoamerického nápoje, jehož konzumace je svázána s četnými rituály a zvyklostmi. Ale nelekejte se. Můžete si ho snadno připravit zalitím horkou vodou. Jestli použijete kalabasu a bombillu, nebo obyčejný hrnek záleží jen na vás.
Brazílie je dnes největším producentem Yerba Mate. Podle legendy indiánů kmene Guarani přišly jednoho dne navštívit Zem bohyně Měsíce a Mraků. Narazily ale na jaguára, který je chtěl napadnout. Díky síle a odvaze starého muže neutrpěly žádná zranění, a aby mu poděkovaly, darovaly starci nový druh rostliny. Měl z něj připravit „nápoj přátelství“. Tak prý vzniklo Mate. Obyvatelé Jižní Ameriky (a po nich také lidé celého světa) oceňují schopnost Yerba Mate podpořit duševní i fyzickou svěžest a harmonizovat trávení.
Koho zajímá, jak se Yerba Mate vyrábí, tomu prozradíme, že lístky a větvičky cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis) bývají nacpány do velkých pytlů a ponechány přirozené fermentaci. Farmáři ji ukončí zahřátím rostlinného materiálu a jeho usušením. Mate se vrací zpět do pytlů a nechává 12-24 měsíců zrát v místnostech se stabilní teplotou. Nakonec je mleto, tříděno a baleno. Ve výsledku obsahuje 95 procent lístků a 5 procent větviček.
Podobný název, ale poněkud jiné zdravotní schopnosti, má přidaná máta peprná. Bylinka, která roste především v západní Evropě, patří v tradičním léčitelství do první desítky. Působí blahodárně na psychiku, zažívání i pokožku.
Plody fenyklu doporučují bylinkáři pro správnou funkci dýchací soustavy, dobré trávení nebo k desinfekci.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80 °C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
- Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.

























8. 2.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

SHAPE TEA (ČAJ NA HUBNUTÍ) - směs

BYLINNÁ SMĚS SNADNÁ DIETA - wellness čaj
