

ASSAM TGFOP - černý čaj
Assam známe, ale co je TGFOP? Jestli se v čajovém světě teprve rozkoukáváte, pak vězte, že ona tajuplná zkratka ukazuje na výbornou kvalitu a mimořádnou chuť čaje. Tippy Golden Flowery Orange Pekoe má vysoký podíl ochmýřených tipsů a tedy spadá do jedné z nejvyhledávanějších tříd. Není to žádná věda. Stačí si pamatovat, že náš Assam je jemně aromatický a nasládlý.
Složení
Černý čaj ASSAM TGFOP 100%Nálev a chuť čaje
Jakmile sáček s tímto čajem otevřete, ucítíte nádherně nasládlou, tak trochu vanilkově-čokoládovou vůni. Assam je čaj velké síly. Nálev má tmavě mahagonovou barvu a chutná příjemně svíravě, nasládle, trochu mléčně a vanilkově.
Černý čaj je vhodný popíjet horký, ale výborně chutná také v ledové podobě. Připravte si z Assamu ice tea. Ozdobte plátkem citronu a už nikdy se nebudete chtít osvěžovat jiným pitím.
Původ čaje
Název Assam dostávají čaje, které pocházejí ze stejnojmenné indické oblasti. Assam (nebo Ásam) leží v severovýchodní části země, jižně od východního Himálaje. Spadá do něj údolí řek Brahmaputry a Barak, má rozlohu asi 78 tisíc kilometrů čtverečních. Po anglo-barmské válce v letech 1824-1826 se Assam stal součástí britské Indie – British India Empire.
Čajovníky čínské (Camellia sinensis) se v Assamu objevily kolem roku 1834. Britové naznali, že půda kolem řek je velmi úrodná a vysadili první čajovou zahradu. Po původních nezdarech s čínskými hybridními odrůdami čajovníků přešli k pěstování místního čaje rodu Assamica. Během konce 19. století zaznamenal čajový průmysl v Assamu jednoznačný boom. Navzdory tomu žili dělníci ve velmi špatných podmínkách, později proto situace eskalovala ve velké povstání.
Významným zeměpisným aspektem Assamu je zajímavé fyziografické rozdělení na pohoří, pláně a plošiny. Klima je mírné, v létě teploty dosahují 35-38 °C, v zimě 6-8 °C. Typické jsou těžké monzunové lijáky, ranní chladna a mlhavé noci.
Lístky čajovníků se sklízejí často ručně, nechávají se zavadat a pak rozloženy na velkých platech fermentují. Přirozená oxidace enzymů za stálé teploty a přesně stanovené vlhkosti vede k přeměně zeleného čaje na černý. Dalším krokem je sušení, pak se čaj třídí a balí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























15. 9.
28. 5.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Litinová čajová konvice se sítkem 1200 ml - zelený dekor

Čajová konvice se sítkem - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CEYLON ORANGE PEKOE - černý čaj

DARJEELING FTGFOP1 - černý čaj
